Több mint százezer követője van az Instagramon, és már az angol Daily Mail is felfigyelt rá. Bemutatjuk Rajkai Pétert.

A budapesti születésű Péter nagyjából hat éve kezdett el érdeklődni a fotózás iránt, és igen hamar felütötte a fejét a szenvedélybetegség néhány tünete. 2016-ban vette meg az első tükörreflexes gépét, hogy ne telefonnal örökítse meg az utazásait. Akkor még azt gondolta, hogy egy komolyabb fényképezőgéptől eleve jobb fotói lesznek, de hamar rájött, hogy ez egy naiv elképzelés volt.

Az akkor készült fotók jó részén ma már csak mosolygok, hogy milyen giccses, túlszaturált HDR-szörnyűségek, vagy épp klisés tucatfotók, de ezen szerintem sokan átesnek a kezdetben. Szóval elkezdtem magam beleásni a témába, rengeteg könyvet, újságot olvastam, oktató videókat nézegettem, autodidakta módon fejlesztve magam” – nyilatkozta anno a Fotovideo.hu-nak.

Azóta viszont rengeteget fejlődött, és persze a mai napig képezi magát.

Most ott tart, hogy az Instán már közel 110 ezer követője van, még a Daily Mail is felfigyelt arra, hogy Rajkai Péter felgyújtotta az Instagramot a lélegzetelállító táj- és építészeti képeivel.

Emellett a budapesti belső udvarok nagy specialistája is lett, az Urbanplayer-nek nyilatkozott is erről:

„A legtöbb helyszín felfedezését, illetve felkeresését kisebb kutatómunka előzi meg, sok kiadványt, internetes oldalt olvasok, nézegetek, de előfordult már olyan is, hogy véletlen tévedtem be egy-egy udvarba, vagy ismerős szólt, hogy érdekeset látott itt-ott.”

De ami számunkra igazán ütős, az Péter különleges utazós portfóliója, tengerész családból származik, így a vérében az utazás, és bizony csodaszép helyeken járt. És még annál is szebb fotókat lőtt ezekről. Sőt, nemcsak szép, hanem igen különleges helyeket fotózott be, az egyik leghíresebb képe Horvátországban készült:

a Cetina falu és forrás mellett található, 150 méter mély mesterséges karszttóban lubickoló lányok.

A Cetina folyó forrásánál található tavacska nagyjából 10 fokos volt, szóval emeljük kalapunkat a hölgyek előtt.

Nekem azért is személyes kedvencem a fotó, mert a Cetina „másik végén”, vagyis ahol az Adriába torkollik, az az Omiš található, amely számomra a világ egyik legszebb fekvésű települése, hatalmas kedvencem. Arról nem is beszélve, hogy én is csobbantam már a Cetinában.

Péter másik nagy sikerű képe Grönlandon készült:

Az Instagramon kommentálta a mögötte lévő történetet is: „Amikor viharos oldalszélben egy 3 km-re lévő jéghegyhez küldöd a drónodat, mindig kérdéses, hogy visszatér-e. És akkor a tökéletes pillanatban (méretarányosan) megjelenik egy motorcsónak: EPIC!”

Persze Budapestről is vannak csodás fotói:

Elmondása szerint elsősorban a szakma olyan képviselői inspirálják, akik úttörőnek számítanak egy helyszín bemutatásában vagy egy kreatív ötlet megvalósításában, esetleg a fényképészet több területén alkotnak kimagaslót, mint például Erik Johansson, Erik Almas, Daniel Kordan és Albert Dros.

Péter szerint egy jó fotó nem a felszerelésen múlik, fontosabb az ötlet, a kivitelezés és az utómunka, hiszen egy bizonyos szint felett a modern eszközök csak kis mértékben képesek javítani a fotók minőségén.

Természetesen portrékat is készít:

Itt van még néhány kedvencünk tőle:

Itt tudod bekövetni Pétert!

Korábban is bemutattunk remek magyar fotósokat:

És ezt olvastad már?
Megtervezték a világ első lebegő szigetvárosát, amely megbirkózik az emelkedő tengerszinttel
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő