Idén is elmaradt a tél, mindössze néhány napra nézett be Magyarországra, talán csak azért, hogy ne felejtsük el, van ilyen évszak is. Ekkor esett némi hó is, de ki emlékszik már arra?! Szerencsére Kövesi Benjámin megörökítette a havas-téli fővárost, így aki lemaradt róla, most gyönyörködhet.

Benjámin fotóira természetesen az Instagramon bukkantam rá, azonnal írtam is neki, hogy ezek annyira szépek, hogy meg kellene mutatni más platformon is, vagyis itt a Playeren. És ha már így alakult, kifaggattam a fotózásról.

Hogyan jött a városfotózás?

Maga a fotózás nem mindig érdekelt, jó ideig csupán csak a családi nyaralásokon fényképeztem, azonban 2014-ben megvettem életem első cserélhető objektíves gépét, amivel akkoriban leginkább mindent fotóztam, amit megláttam. Pontosan nem tudom megmondani, hogy mikor és milyen oknál fogva jött a városfotózás, de elkezdtem egyre többször bejárni a belvárosba és egyre inkább elkezdtem felfedezni.

2017-ben csatlakoztam az Instagramhoz, és úgy hiszem, ez adta a komolyabb lökést a városfotózás irányába. Szeretem a várost. De itt nem csak magára Budapestre gondolok, hanem igazából bármelyik európai várost, ahol eddig jártam és pár napot eltöltöttem, legyen szó Lisszabonról, Barcelonáról, Bécsről vagy Prágáról.

Miért épp Budapest?

Főképp azért, mert itt élek most már harminc éve.

Gyönyörű a fővárosunk és nagyon kedvelem fotós szempontból, mint ahogy sokan mások is – ezért egyre nagyobb kihívást jelent újabb kompozíciókat találni.

De ha nincs is új kompozíció, mindig ki lehet fogni egy érdekes időszakot, időjárási jelenséget, vagy remek fényeket. A másik oka, hogy egészen tavaly októberig nem voltam túl mobilis, nem volt autóm, így nem igazán jött számításba, hogy egy-egy fotó kedvéért órákat utazzak valamelyik vidéki városba.

Mi a motivációd a fényképezés terén, mi hajt, mi a cél?

Jelenleg a fotózás számomra hobbi, egy nagyon szeretett hobbi. Talán ezért is sikerül szépen lassan fejlődni benne.

Nincs semmi kapkodás, nyugodtan átadhatom magam az alkotás iránti vágynak. Tipikus flow-élmény, mikor sikerül kijutni és pár órát a városban tölteni a megfelelő kompozíciók után kutatva.

Hol jelentek már meg a fotóid?

Ez az első megkeresés, hogy egy nagyobb oldalon megjelenhetnek a fotóim, és hogy egy rövid leírás is készül rólam. Eddig elkerültek ezek a felkérések.

Benjámin fotóit itt tudod megnézni!

Az épületfotózásról pedig Kaposi Tamással beszélhettünk:

„Mostanában az építészeti fotóknak inkább egy látványtervre kell hasonlítaniuk, mint a valóságra”

Gyönyörű fotókat és videókat készít épületekről, de ettől még nem gondolja, hogy ez művészet lenne – Kaposi Tamás avat be minket az épületfotózásba.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában