99. Millió. Éve.

Borostyánba ragadva maradt fenn egy már kihalt pókcsalád egy nőstény példánya utódaival. A kihalt Lagonomegopidák családjába tartozó, fosszilizálódott kifejlett példányra egy burmai borostyánban bukkantak.

Grafika a védelmező anyapókról

A tanulmány szerzője, Paul Selden, a Kansasi Egyetem emeritus professzorának leírása szerint a 99 millió éves borostyánban „egy nőstény Lagonomegopida pók látható, amely egy tojászsákot szorongat, melyben a kikelés előtt álló tojások vannak”.

A borostyán más részén egy csoport apró, éppen kikelt pókfióka látható. Ez arra utal, hogy a nőstény pók védte utódait, miután kikeltek, együtt maradtak, és anyjuk vigyázott rájuk. Ezt igazolják az ugyanebből a borostyándarabból származó póklábdarabok is. A kutatók CT-szkenneléssel vizsgálták meg a pókmaradványokat, így tudták azonosítani.

A Lagonomegopidákat arról lehet megkülönböztetni, hogy a fejük elülső részén egy nagy szempár található. Más ismert fosszíliákból kiderült, hogy a szemükben fényvisszaverő réteg volt, hasonlóan más éjszakai élőlényekhez. Ezek a mára kihalt pókok hasonlítanak a mai ugrópókokra, de nem állnak rokonságban.

A pókok ismertek az anyai gondoskodásról, de ennek megkövesedett példái rendkívül ritkák.

„Gondoltuk, hogy a pókok már a kezdetektől fogva rendelkeztek anyai ösztönökkel, ennek ellenére nagyon szép, hogy erre most tényleges fizikai bizonyítékunk van a százmillió évvel ezelőtti fosszilis leletből” – mondta Selden.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, MTI. Fotó: Hsziangpo Kou, Paul A. Selden, Dong Ren, grafika: Hsziao-zsan Cuo)

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés