A világ legszebb és leginnovatívabb felhőkarcolójának a Lego-verziója is megnyerő.

Milánó üzleti negyedében, a Porta Nuovában áll a kortárs építészet egyik instant klasszikusa, a Bosco Verticale (függőleges erdő). Stefano Boeri két épületből álló komplexumában 113 lakás van, és mindenekelőtt sűrűn integrálták bele a növényzetet, több mint 2000 különböző fa-, cserje- és növényfajt telepítettek a különböző részeire. Még tíz éves sincs az épület, de máris turisztikai célpont lett, Boeri irodája pedig buzgón tervez hasonló, a helyi körülményekre adoptált változatokat szerte a világon.

És most elkészült a Lego-változat is, ami szépen felidézi az eredeti tornyok blokkjait, mennyezettől plafonig tartó üvegablakait, és persze a homlokzaton és az épület egyéb részein található buja indákat.

A sűrű növényzet nemcsak a városi kertészkedést emeli új szintre, de hozzájárul az épület hűtéséhez, páraszabályozásához is, megszűri a szálló port és szén-dioxidot nyel el. Belül jól alakítható, játékos terek vannak, amelyek mindig kínálnak nyitást a külvilágra is. A Lego-változat főleg ebben erős, túl az épület megidézésén.

A Lego-verziót készítő TheCastleFan épülete ötszintes, így is 2980 darab kellett a felépítéséhez. Élőlényként nemcsak növényeket, de három embert és egy-egy macskát és kutyát is elhelyezett a 33x37x44 centis tömbben. És mint írja, „sok a növény, de erős a technológia is: a fenntarthatóság javítása érdekében napelemeket helyeztem el a tetőn.”

A Bosco Verticalét annak idején a „világ legszebb és leginnovatívabb felhőkarcolójának” választotta a magas építményekkel foglalkozó nemzetközi szervezet, a Council on Tall Buildings and Urban Habitat, és legóként is bármilyen gyűjteményben kitüntetett helye lehet az épületnek.

(Forrás: TheCastleFan fotók: TheCastleFan / Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a thai lány jelenleg egyedülálló, csak szólunk