Breuer Marcell egykori New York-i gránitasztala és már ikonikus bútorok, makettek, fotók és tervrajzok is láthatók lesznek Pécsett.

Breuer Marcell a 20. századi modern építészet meghatározó, világszerte ismert alakja, éppen ezért a november 9-től a pécsi m21 Galériában Hiány és emlékezet címmel látható emlékkiállítása kihagyhatatlan látnivaló.

A kiállításon Breuer legismertebb épületeinek makettjein, tervrajzain és fotódokumentumain kívül az Iparművészeti Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum, a Smithsonian American Art Museum archívumából, a Syracuse University Breuer-archívumából, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyak, dokumentumok és bútordarabok is láthatók.

A bútorok közül olyan ikonikus modellek is helyet kapnak a teremben, mint a Vaszilij-szék vagy a Breuer New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, 1954-es gránit íróasztal, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének egyik kulcsdarabja.

A Breuer életének fontosabb állomásait és műveinek kronológiáját felvonultató anyag különlegessége, hogy a korabeli sajtóanyagok segítségével a családtörténet fennmaradt dokumentumait is bemutatja, illetve felidézi annak a több mint harminc éven át zajló levélváltásnak néhány emlékezetes momentumát, amelyet a pályatársával, Major Mátéval folytatott.

A Janus Pannonius Múzeum birtokában található családi levelezése által a magán– és szakmai életébe is bepillanthatunk, továbbá a kiállítás annak a szellemi örökségnek is a nyomába ered, amelyet Breuer életműve a pécsi építészek, építészhallgatók munkáiban, Pécs arculatán hagyott.

A kiállítást az m21 Galériában láthatod november 9-től január 14-ig.

(Fejléckép: A Bauhaus 100. évfordulójára rendezett kiállítás 2017-ben Dessauban, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Magyar makettet díjaztak egy rangos építészeti versenyen

Mozgó, világító, programozott makettet készített a Modelart Presentation.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában