A Budavári Palota szeptember 7. és 10. között ismét különleges gasztrohelyszínné válik: jön ugyanis a Budapest Borfesztivál, szóval ezúttal is kóstolhatunk minőségi hazai és külföldi borokat, illetve pezsgőket, gyarapíthatjuk a borok kultúrtörténetéről szerzett eddigi ismereteinket, de a magyar dzsessz, a nép- és világzene rajongói is ki lesznek alaposan szolgálva.

Az európai viszonylatban is különleges, évente több száz kiállítót felvonultató és több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál a kontinens egyik meghatározó boros rendezvényévé vált az idők során. Ez nem csoda, hiszen a kiállítók között nem csak a kiváló magyar bortermelő vidékek képviselői vannak jelen – idén például Franciaországból, Chiléből és Olaszországból is érkeznek kiállítók.

Ott lesz például a borfesztiválon a Gancia Pezsgőház, amely 1850 óta képviseli az olasz pezsgőkultúrát. A Ganciára ugye világszerte úgy tekintenek, mint az olasz életstílus és ünneplés megtestesítőjére: pohárköszöntő a barátokkal vagy a családdal, az élet rendkívüli pillanatainak élvezete, egy aperitif az ismerősökkel.

A Kreinbacher Birtok & Champagne Pop-Up borait is megkóstolhatjuk, amelyek borai a somlói borvidékre jellemző szőlőfajtákból készülnek – juhfark, furmint, olaszrizling, hárslevelű – organikusan művelt területekről. Pezsgőik palackos erjesztésűek és érlelésűek, és többek között a Rosé Brut pezsgőt, valamint a két évjáratos Magnum-különlegességet is megízlelhetjük a standjukon.

Idén a fesztivál történetének leggazdagabb zenei kínálata lesz elérhető, négy napon át, négy különböző színpadon négyfajta zenei stílus szórakoztatja majd a közönséget.

  • Csütörtökön lesz a könnyűzenei nap,
  • pénteken a világzenei nap,
  • szombaton a magyar dzsessz napja,
  • vasárnap pedig népzene és néptáncgála.

A részletes zenei programot itt találod, a borfesztivál térképét pedig itt, hogy a sok rendezvény között el ne tévedj.

Ugyanakkor lesz terített asztal, borkvíz bár, szüreti felvonulás és borárverés is, és a magyar hangosfilm kezdetének plakátjaiból rendezett kiállítást is megtekinthetjük – akik pedig naprakészek voltak egész héten, azok a tegnap befejeződő boregyetemen is részt vehettek. Ha pedig még mindig nem jött meg eléggé a kedved, megmutatjuk, milyen volt a tavalyi borfesztivál:

(fotók: www.aborfesztival.hu)

És ezt olvastad már?
Luluról képtelenség nem kihívó fotókat készíteni