Budapestet a világ második legalulértékeltebb gasztrodesztinációjának találta a 250 séfet és szakembert megkérdező Chef's Pencil.

Nemrég két budapesti étterem is bekerült a legmegfizethetőbb Michelin-csillagosok közé, ám ez csak egy csak kísérőjelensége egy átfogóbb folyamatnak. Nekünk már közhely, hogy a városban permanens gasztroforradalom zajlik, a külvilág számára azonban már nem olyan nyilvánvaló. Éppen ezért a Chef's Pencil is rácsodálkozott Budapestre, sőt nyomban beválogatta a világ legalulértékeltebb úticéljai közé, mi több, egyedül Fokváros előzte meg.

Olyasmiket persze mindenki tud, hogy Párizsban, Rómában vagy New Yorkban kiváló éttermeket találni, de nagyon sok fantasztikus hely van még a világon.

A Chef’s Pencil megkért 250 séfet és gasztro szakértőt, hogy árulja el, számukra melyik ország, város vagy régió okozta a legnagyobb meglepetést, mit tartanak a legalulértékeltebbnek. Ezek után már csak összegezni kellett a válaszokat, és megkapták a rangsort.

Olyan hely is akad a listán, ami már felkerült az ínyencek radarjára, de még mindig nem kapja meg a neki járó nemzetközi figyelmet, és persze vannak igazi meglepetések is.

Szóval ha képes vagy elengedni a biztosra menő választásokat, akkor íme a lista top öt városa, sorrendben!

Fokváros

Fotó: Marlin Clark / Unsplash

Dél-Afrika gasztrofővárosa minden ízlés és stílus számára minőségi fogásokat kínál. Gyors,  elegáns, street food, étel, ital? Minden megtalálható, az egész város egy nagy étkezési élmény.

Kikötőváros, ami az egykori holland Kelet-Indiai Társaság fűszerszállító útvonalán fekszik, így már hosszú ideje magához öleli a világ számos tájának konyháit és fűszereit.

Pezseg a fine dining szféra is, az éttermekbe jó előre be kell jelentkezni, az olyan helyek, mint a Potluck Club, a Test Kitchen vagy a La Colombe nemcsak az ottani lakosok körében népszerűek, de rendszeresen felkerülnek a világ legjobb éttermeinek listájára is. Luke Dale-Roberts séf étterme, a város szívében lévő Test Kitchen 2010-ben nyitott, és globális kínálatot nyújt dél-afrikai csavarral.

És ha ez nem lenne elég, idén új éttermek egész sora nyílt meg, ezzel lett Fokváros a legalulértékeltebb food úticél a világon.

Budapest

Fotó: Eugene Chystiakov / Unsplash

„Budapest Európa egyik legizgalmasabb gasztro úticélja” – írja a Chef's Pencil, megjegyezve, hogy a Michelin már egy ideje rajta tartja a szemét a városon, 2020-ban például hat Michelin-csillagos étterem volt, tavaly pedig már hét. „Ám a nem szakemberek lassan veszik észre az itt zajló gasztroforradalmat” – jegyzik meg.

A magyar konyhát Mátyás király uralkodásáig vezetik vissza, kiemelik, hogy a magyarok büszkék az otthonos főzési stílusra, a házikonyhára, éppen ezért sok a családi vendéglő, olyan hagyományos ételekkel, mint a gulyásleves, a halászlé, a lángos, a gombapörkölt, a főzelék, a paprikás krumpli. Említik a leveseket és a tejfölt is, majd gyorsan hozzáteszik:

„De Budapest sokkal többet kínál a gulyásnál és a paprikánál.”

Még viszonylag új a fine dining, de az elmúlt évtizedben szépen fejlődött. Említik a tradicionális fogások újragondolását, Széll Tamás 2016-os Bocuse D’or Europe aranyérmét,  a Babel és a Salt éttermeket, a kávéházakat, a cukrászdákat, a vegetáriánus és vegán vendéglőket. Végül azt jövendölik, hogy nem sokáig marad alulértékelt Budapest.

Chicago

Fotó: Ozzie Stern / Unsplash

Páran úgy tartják, Chicago a legamerikaibb amerikai város, mindenesetre kulináris téren bombaerős, ami a tőrőlmetszett amerikai ételek mellett az etnikumok konyháiban és a fine diningban is jeleskedik. 24 Michelin-csillagos étterem, 52 Bib Gourmand és 103 Michelin-tányéros étterem 2020-ban – mi kell még?

Bár egy időben akadtak, akik szerint a város a múltban ragadt, és már nem virul az éttermi élet, a pandémia reagálásra késztette a szakmát: új éttermek nyíltak, javult a házhozszállítás és többféle menüből lehet választani. És itt található az Alinea, az USA 14, három Michelin-csillagos éttermének egyike.

Melbourne

Fotó: Matt Zhang / Unsplash

Az igaz ínyenceknél Melbourne beelőzi Sydneyt az ausztrál gasztrofőváros címért folyó csatában – állítja a Chef's Pencil. A város számos kultúra metszéspontja, a helyiek pedig nyitottak bármit kipróbálni, legyen az kínai gombóc, orosz borscs vagy valódi olasz kávé.

Az ország egyik legnevesebb séfje, Ben Shewry az Atticában főz, többek között helyben fogott rákot vagy sózott kengurut. Szintén a helyi konyha mestere Hugh Allen, a Vue du Monde séfje, de a szaklap ugyanolyan fontosnak tartja a Laneway étkezést, a kis utcákban, jelöletlen ajtók mögött meghúzódó kávézókat, teraszvendéglőket, éjjeli falatozókat. Kezdőknek ajánlják a Flinders Lane indiai, pánázsiai, perui fogásait vagy a Bourke Street zavarba ejtő étterem kínálatát.

Mexikó City

Fotó: Pyro Jenka / Unsplash

Mexikóváros galériáit, múzeumait és egyáltalán a hangulatát már az elmúlt években megszerették az amerikai turisták, akik mindinkább elismerik a minőségi éttermeket, de a jóféle streetfoodot is, no meg a japán, koreai, libanoni konyha erős jelenlétét. Az éttermek közül a

Mexikó gazdag kulináris történelme előtt tisztelgő Pujolt ajánlják, ahol Enrique Olvare séf rusztikus fogásokat kínál haute kezeléssel. Nem mellesleg 2019-ben a Pujol elnyerte az Észak-Amerika legjobb étterme díjat.

Jorge Vallejo séf helyi terményekkel operáló éttermét, a Quintonilt szintén kiemeli a Chef's Pencil, míg a város streetfoodját az UNESCO kulturális örökségnek nyilvánította. Annyi piac van, hogy a mezei turista végig sem tudja járni őket, minden sarkon ízvihar vár, és megesik, hogy a guacamole-ra vagy a quesilladára rászórnak egy-egy szöcskét.

A top tizes listán szerepel még San Sebastian (Spanyolország), Bergen (Norvégia), Hongkong, Montreal (Kanada) és az olaszországi Nápoly, ezekről a helyszínekről bővebben is ír az eredeti cikk.

(Forrás: Chef's Pencil, Fotók: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Két budapesti étterem a legmegfizethetőbb Michelin-csillagosok közt

Két budapesti étterem is bekerült Európa 25 legolcsóbb Michelin-csillagos étterme közé, az egyikük egyenesen az ötödik helyre. Kik ők, és mennyi náluk egy menü?

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés