A legdrágábbak közt viszont egy sincs. Franciaország mindkét listán tarolt.

Sokan afféle once in a lifetime élményként gondolunk egy Michelin-csillagos étteremre, amit ezzel együtt egyszer le kell húzni a bakancslistáról. A csillagászati árak ijesztőek lehetnek, ezért van, aki maximum a telóján néz be egy ilyen helyre, miközben zötyög a villamoson a sarki gyrosos felé.

Igen ám, de a Chef's Pencil összegyűjtötte Európa megfizethető Michelin-csillagos éttermeit, amin ők 30 euró alatti étkezést értenek.

Meg a 25 legdrágábbat is listázták, ha már once in a lifetime. Több száz európai étterem menüit vizsgálták meg, a megfizethetőeknél a legolcsóbb háromfogásos menüt vették figyelembe.

Nagyon korrektül megjegyezték azt is, hogy a szárnyaló infláció bekavarhat a gyűjtésbe, ha valaki mondjuk a nyár derekán, egy külföldi úton próbálná ki valamelyik javallott egységet. De mi miért halogatnánk, ha egyszer Budapestről két helyszín is felkerült a listára?

A két budapesti étterem közül az Essencia Restaurant (25€ / fő) befért a top 10-be, így külön is szenteltek neki két bekezdést. Ezekben kiemelték, hogy egy portugál-magyar duó, Tiago és Éva Sabarigo vezeti, a vendégek pedig értelemszerűen a két konyha esszenciáját élvezhetik, miután a portugál és magyar ételek bármiféle erőlködés nélkül elegyednek a fogásaikban. 25 euróért már háromfogásos ebéd kapható, a kompozíciókhoz pedig a legjobb portugál és magyar borokat kínálják.

És ezzel el is érkeztünk a lista másik hazai szereplőjéhez, a Borkonyához (28€ / fő), ahol ötfogásos degusztációs menüvel és több mint 200 magyar borfajtával várják a vendégeket. Nem mellesleg két hete mindkét vendéglátóhely bekerült az Év étterme díj helyezettjei közé is.

A  cikk külön kiemeli Budapestet, mint a világ második legalulértékeltebb fine dining úticélját, ahol hét Michelin-csillagos étterem is található, ráadásul az árak általában jóval alacsonyabbak, mint Nyugaton, így összességében

„ha a nyaralásodon összehoznád a kulturális élményt a gasztronómiai különlegeségekkel és a kedvező árakkal, akkor irány Budapest!”

Bár a legdrágábbak gyűjteményében nem szerepel hazai étterem, azért nézzük csak meg, hol fogyaszt, akinek már végképp nincs más gondja:

Mindkét listán hemzsegnek a francia éttermek, de mindkettőn egy-egy spanyol végzett az élen.

A legolcsóbb a L’Antic Molí (a tarragoniai Ulldeconában, kétórányi autózásra Barcelonától) a maga 20 eurós beugró háromfogásos menüjével, a legdrágább pedig az ibizai Sublimotion, ahol 1500 euróért is találnak menüt az ínyencek. Ehhez képest a második helyezett amszterdami Ciel Bleu szinte ingyen, 595 euróért adja a legdrágább ételsorát.

Mindkét teljes listát átböngészheted a fenti térképeken, részletesebben pedig az eredeti cikkben.

(Forrás: Chefspencil, fotók: Facebook/Essencia, Borkonyha; borítókép: Facebook/Essencia)

Ez is érdekelhet:

Ezzel a menüvel nyertek a dánok a Bocuse d’Or versenyen

Skandináv uralom, magyar második hely a Bocuse D'Or európai döntőjében. De mivel nyertek a dánok?

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában