Skandináv szendvicsbe került a magyar csapat a szakácsverseny európai döntőjében.

Totális északi uralmat hozott a Bocuse d'Or szakácsverseny európai döntője: az első hatba csak a magyar csapat (Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis + Széll Tamás coach) fért be délebbről, a sorrend Dánia, Magyarország, Norvégia, Svédország, Izland, Finnország lett. A franciák beértek hetediknek, összesen 17 nemzet csapata indult.

No de mivel győztek a dánok a budapesti versenyen?

Az idei verseny alapanyagai az őz (hazai alapanyagból) és a burgonya voltak. A Tavaszi tál fantázianevű dán menü pedig a következőképp nézett ki:

  • Anuschka burgonya gombával, dán vajjal, fehér és zöld spárgával.
  • Anuschka burgonya, tojássárgája és tavaszi virágok.
  • Ecetes karalábé, birsalma gél, aromás fűszernövények és Anuschka bugornya szuflé.
  • Ravioli mogyoróval és dán füstölt sajttal.
  • Borsó, Granny Smith alma és verbéna.

A dán csapatban két újonc is volt, Brian Mark Hansen és Elisabeth Madsen, a tapasztalatot Christian Ebbe coach nyújtotta. Brian a moltei (Dánia) Søllerød-kro étterem vezető séfje, aki kizárólag szezonális alapanyagokból dolgozik, és jelenleg az egyik legfelkapottabb szakács az országban. További két szorgos, megbízható segítő dolgozott a kezük alá a versenyen.

Brian a „szenvedélyt és intenzitást” szereti a hivatásában, ezen kívül

„szezonális és helyi alapanyagokkal dolgozunk a Søllerød-króban, a természethez közel érzem magam. A főzési rutinomat teljesen az évszakok ihletik, ez határoz meg szakácsként.

Számomra az étel nem munka, hanem valami, amiért élek és lélegzem. Állandóan erre gondolok. A mostani Bocuse d’Or sem kivétel, még tovább feszegetem a határaimat.”

Persze nem csak csapatverseny zajlott:

  • A verseny legjobb commis-jának (segédjének) járó díjat a svéd Thilda Martensson kapta
  • A legjobb hústál szintén a svédeké lett
  • A legjobb tányértémának a brit csapatét választották

A magyar csapat a Magyar tavasz és az Őz Budapest ételfantáziákkal állt elő, az előbbihez három burgonyafélét is használt, míg az utóbbihoz őzcombot és őzgerincet dolgozott fel, kacsamájjal, gombákkal, borókával és tempura gyöngyökkel.

A második hely titkát Dalnoki Bence a sok munkában látta, amennyiben „minden egyes tételt, amit kitaláltunk, próbáltuk a tökélyre fejleszteni, és a lehető legtöbbet kihozni az alapanyagokból, mindezt szépen. Rengeteget dolgoztunk rajta, belefektettünk mindent, amit csak tudtunk.”

2016-os budapesti Eb-döntőn versenyzőként győztes Széll Tamás szerint Magyarország tízéves folyamatos jelenléte is sokat számított: "Ezalatt rengeteg know-how-t sikerült összegyűjteni, és megtanultuk azt is, hogyan kell versenyezni. Nagyon sok múlik azon, hogy a konyhai munka, a kommunikáció hogyan van megszervezve."

Az európai döntő első tíz helyezettje (a fent sorolt hét mellett Nagy-Britannia, Svájc és Belgium) részt vesz jövőre a Bocuse d'Or lyoni világdöntőjén.

(Forrás: Bocuse D'or, MTI, fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Ez is érdekelhet:

Így készítik a menő séfek a forralt bort

Három legenda receptjét mutatjuk meg.

Mi a közös a konyhában és egy Forma–1-es csapatban?

Michelin-csillagos séffel erősített a Williams F1-es csapata.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés