Ahány séf, annyi szokás, a trendi arcok mindig tesznek bele egy kis csavart. A tapasztalt legendák meg egyszerűségre törekszenek. Jön három forralt (inkább melegített) bor recept, ami hasznos lesz karácsonykor, elég nagyon lehet vele villantani.

Gordon Ramsay

Meglehetősen smirglis a stílusa a skót celebséfnek, de azért azt a 16 Michelin-csillagot nem a szél hordta össze, a nagy pofája mellett főzni is nagyon tud. Nála a legfontosabb lépés, hogy demizsonban kimért löttyből nem lehet jó forralt bort csinálni. És minden egyéb alapanyag legyen minőségi, meg fogja hálálni a nedű.

Hozzávalók:

  • minőségi vörösbor
  • fűszerek: kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, citromfűgyökér, fahéjrúd
  • 1 db narancs
  • barna cukor – ízlés szerint
  • tartósított gyömbér (a gyömbér törzse édes szirup), ha nincs, akkor aszalt vagy friss

Gordon barátunk a fűszereket szépen bezsákolja egy erre a célra alkalmas szövetbe, de ha nincs, akkor majd simán leszűrjük a végén. Ezt a pakkot a felmelegített borba helyezi, majd jöhet bele a meghámozott, cikkekre szedett narancs és a héja is.

Egy teáskanál barna cukorral hozza ki az ízeket, és aztán jön a Ramsay-trükk: a gyömbér.

Ezek után melegítsük a bort lassan, de semmiképp se forraljuk fel, mert akkor elveszik a lényeg, az alkohol.

Ramsay séf ajánl hozzá némi rágcsát is: diókat, mogyorót, mandulát pirít, majd megsózza, majd cayenne borssal és pirospaprikával fűszerezi. Vélhetően ezzel még jobban csúszik a bor.

Jamie Oliver

Minden sztár belenyúl kicsit a receptbe, hogy egyedi legyen, de mivel ez nem egy klasszikus recept, ami kőbe van vésve, hanem egy olyan főzet, ami majdnem mindent elbír, ki kell próbálni.

Hozzávalók:

  • 2 üveg Chianti – ha nincs, akkor valamilyen olasz vörösbor
  • 2 db mandarin
  • 1 db citrom és lime
  • 200 g porcukor
  • fűszerek: szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, vaníliarúd, csillagánizs, babérlevél

A Budapesten is éttermet nyitó Jamie Oliver is vörösborból készíti a forró italt, de mivel ő hatalmas olaszrajongó, kizárólag a toszkán Chiantit ajánlja. De lássuk be, nem mindenki tud ilyet beszerezni, így bármilyen olasz vörösbor megteszi.

De nemcsak az olasz bor a specialitása, hanem hogy babérlevelet használ, valamint ízes szirupot főz.

Ezzel kezdi, a citrusokat meghámozza és kifacsarja a levüket, ezeket pedig a cukorral összerottyantja közepes lángon pár percig. Amikor összeolvadt, jöhetnek bele a fűszerek, vagyis a szegfűszeg, a fahéj, a babérlevél, pár csipet őrölt szerecsendió, a hosszában kettévágott vaníliarúd. Ehhez a sziruphoz hozzálocsolunk annyi vörösbort, hogy ellepje.

Ezt a cukros főzetet alacsony lángon hagyjuk addig párologni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a borban. Amikor megvan, felkapcsoljuk hármasba a lángot és addig forraljuk, amíg ténylegesen szirup állagot nem kapunk.

Ha ez megvan, akkor megint visszaveszünk a hőből, mehet hozzá a csillagánizs és a maradék bor. És ahogy már megtanultuk, innentől már csak melegítünk és nem forralunk. Öt perc és meg is van.

Paul Bocuse

A francia legenda az egyszerűség híve, azért is mutatjuk meg, hogy nem kell feltétlenül flancolni.

Hozzávalók

  • 7,5 dl vörösbor
  • 1 db citrom
  • 10 szem barna kockacukor
  • 1 nagy csipet fahéj
  • 1 db szegfűszeg

Ő a citrom egyik felét már az elején a poharakba karikázza, a másikat viszont belemelegíti a borba. Melyet a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal majdnem forrásig hevít. Ezután jön bele a maradék fél citrom leve, a szegfűszeget viszont cserébe kihalássza, hogy ne legyen túl keserű az ital. Szóltunk, hogy nem variál.

Három pikk-pakk összedobható házi készítésű ünnepi koktél

Már tíz nap sincs a karácsonyi ünnepekig, és illene felkészülni a szilveszteri ereszdelahajamra is, úgyhogy itt a segítség: mutatunk három vagány és csinos koktélt.

Rendesen odatette magát a KitKat az ünnepi, rumos ízkombinációkkal

Hiába, a KitKat nagyon tud, és azt is kegyetlenül érzi, mikor mivel kell előrukkolni.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A mesterséges intelligenciával az otthoni wifid is megtáltosodik

Magyarország ásványvíz-forrásai túracélpontnak is tökéletesek

Magyar lakásba magyar bútort – és ne is akármilyet, minőségit!

További cikkeink a témában