Ahány séf, annyi szokás, a trendi arcok mindig tesznek bele egy kis csavart. A tapasztalt legendák meg egyszerűségre törekszenek. Jön három forralt (inkább melegített) bor recept, ami hasznos lesz karácsonykor, elég nagyon lehet vele villantani.
Gordon Ramsay
Meglehetősen smirglis a stílusa a skót celebséfnek, de azért azt a 16 Michelin-csillagot nem a szél hordta össze, a nagy pofája mellett főzni is nagyon tud. Nála a legfontosabb lépés, hogy demizsonban kimért löttyből nem lehet jó forralt bort csinálni. És minden egyéb alapanyag legyen minőségi, meg fogja hálálni a nedű.
Hozzávalók:
- minőségi vörösbor
- fűszerek: kardamom, szegfűszeg, csillagánizs, citromfűgyökér, fahéjrúd
- 1 db narancs
- barna cukor – ízlés szerint
- tartósított gyömbér (a gyömbér törzse édes szirup), ha nincs, akkor aszalt vagy friss
Gordon barátunk a fűszereket szépen bezsákolja egy erre a célra alkalmas szövetbe, de ha nincs, akkor majd simán leszűrjük a végén. Ezt a pakkot a felmelegített borba helyezi, majd jöhet bele a meghámozott, cikkekre szedett narancs és a héja is.
Egy teáskanál barna cukorral hozza ki az ízeket, és aztán jön a Ramsay-trükk: a gyömbér.
Ezek után melegítsük a bort lassan, de semmiképp se forraljuk fel, mert akkor elveszik a lényeg, az alkohol.
Ramsay séf ajánl hozzá némi rágcsát is: diókat, mogyorót, mandulát pirít, majd megsózza, majd cayenne borssal és pirospaprikával fűszerezi. Vélhetően ezzel még jobban csúszik a bor.
Jamie Oliver
Minden sztár belenyúl kicsit a receptbe, hogy egyedi legyen, de mivel ez nem egy klasszikus recept, ami kőbe van vésve, hanem egy olyan főzet, ami majdnem mindent elbír, ki kell próbálni.
Hozzávalók:
- 2 üveg Chianti – ha nincs, akkor valamilyen olasz vörösbor
- 2 db mandarin
- 1 db citrom és lime
- 200 g porcukor
- fűszerek: szegfűszeg, fahéjrúd, szerecsendió, vaníliarúd, csillagánizs, babérlevél
A Budapesten is éttermet nyitó Jamie Oliver is vörösborból készíti a forró italt, de mivel ő hatalmas olaszrajongó, kizárólag a toszkán Chiantit ajánlja. De lássuk be, nem mindenki tud ilyet beszerezni, így bármilyen olasz vörösbor megteszi.
De nemcsak az olasz bor a specialitása, hanem hogy babérlevelet használ, valamint ízes szirupot főz.
Ezzel kezdi, a citrusokat meghámozza és kifacsarja a levüket, ezeket pedig a cukorral összerottyantja közepes lángon pár percig. Amikor összeolvadt, jöhetnek bele a fűszerek, vagyis a szegfűszeg, a fahéj, a babérlevél, pár csipet őrölt szerecsendió, a hosszában kettévágott vaníliarúd. Ehhez a sziruphoz hozzálocsolunk annyi vörösbort, hogy ellepje.
Ezt a cukros főzetet alacsony lángon hagyjuk addig párologni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a borban. Amikor megvan, felkapcsoljuk hármasba a lángot és addig forraljuk, amíg ténylegesen szirup állagot nem kapunk.
Ha ez megvan, akkor megint visszaveszünk a hőből, mehet hozzá a csillagánizs és a maradék bor. És ahogy már megtanultuk, innentől már csak melegítünk és nem forralunk. Öt perc és meg is van.
Paul Bocuse
A francia legenda az egyszerűség híve, azért is mutatjuk meg, hogy nem kell feltétlenül flancolni.
Hozzávalók
- 7,5 dl vörösbor
- 1 db citrom
- 10 szem barna kockacukor
- 1 nagy csipet fahéj
- 1 db szegfűszeg
Ő a citrom egyik felét már az elején a poharakba karikázza, a másikat viszont belemelegíti a borba. Melyet a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal majdnem forrásig hevít. Ezután jön bele a maradék fél citrom leve, a szegfűszeget viszont cserébe kihalássza, hogy ne legyen túl keserű az ital. Szóltunk, hogy nem variál.
(Fotó: Getty Images)