Fogyasztás helyett a közösségi életet helyezi középpontba a Mammutban berendezett Kollab, ami délelőtt co-working space és kávézó, délután kultúrhely és snack bár, az este kilenc órai zárásig pedig lazulóhely, ahol 12 hónapon át havonta más és más kiállító váltja majd egymást.

A Mammut Bevásárlóközpont az első plázák egyike volt Budapesten. Az akkori dicsőség sokat kopott mostanra, több térben furcsán-nyomasztóan szűk folyosón cipőkanállal összegyömöszölt kicsi üzletek sorakoznak, ahonnan leginkább elmenekülnénk gyorsan egy tágasabb, világosabb, letisztultabb térbe. Az új plázákat már tudatosan közösségi terekkel együtt tervezik: erről az oldaláról az Etele Plaza a legismertebb, de ebben a szellemben gyúrták át pár éve (és nevezték át Europark-ról Shopmark-ra) a Határ út csodáját is. A Mammut pedig, ha lassan is, de mozdul. Itt a közösségi tér funkciót utólag lehet pótolni, már ha van rá akarat. És úgy tűnik, van.

Érdemes például felmozogni a harmadik emeletre, ahol az elmúlt években több üzlet is üresen állt, ám ahol most megnyílt a Kollab, így a Mammut menedzsmentje egy mindenki számára nyitott teret hozott létre az egykori Steak House étterem helyén – átellenben a Gravity Boulderrel, ahonnan a hírek szerint máris elkezdtek átjárni mászás után a sportolók. Máris működni kezdett tehát a Kollab; Remete Tibor és Kovács Adél kreatív, illetve művészeti producerek mellett a Paradigma Ariadné építészei terveztek egy olyan közteret, ami mindjárt meg is pályázza

a Budapest legnagyobb nappalija címet, ahol havonta más-más eseménysorozattal várja a látogatókat.

A 350 négyzetméteres tér délelőtt co-working space és kávézó, délután kultúrhely és snack bár, az este kilenc órai zárásig pedig lazulóhely. Egyébként pedig bárki bármikor beülhet, és meglepetésekben is lehet része, amennyiben 12 hónapon át havonta más és más kiállító váltja egymást. A teljes éves program még nem ismert, az első négyben viszont biztosan érkezik Szauder Dávid AI-művész és a Lighthouse Gallery fényinstallációs csapata. A Paradigma Ariadné főleg a felületek kialakítására és az installáció jellegű bútorok tervezésére koncentrált.

A választott formák és anyagok azt a célt szolgálják, hogy aki ide betekint, majd betér, annak világos legyen, hogy nem egy áltagos étterembe vagy egy üzletbe érkezik, hanem olyan térbe, ahol bátran leülhet és eltöltheti az idejét a fogyasztás kényszere nélkül.

A tér fő karakterét a sárga üvegszálas poliészter hullámlemez adja, amely a kerámia
falazóblokk anyagával és az ipari csarnokokból ismerős alumínium polcrendszerrel, valamint a hazai művészek munkáival nyomtatott függönyökkel együtt teremti meg azt a „furcsán otthonos” hangulatot, amelyet a tervezés elejétől fogva kerestünk.

A kertvárosok piciny sufnijainak építőanyaga ebben a térben új értelmet kapott, és a rájuk aggatott konnotációk helyett felszínre kerültek a valódi tulajdonságaik.

És bekerült két karakteres bútor, mindkettő fontos funkciót tölt be, de egyik sem szokványos formával. A kék hullámzó asztalrendszer hol közel enged a szembeülőhöz, hol távolságot tart tőle. A borovi fenyő masztaba pedig lényegében két irányba működő lelátó, plusz az első felhasználói tapasztalatok szerint a gyerekek kedvenc labirintusa.

A tervezők ügyesen játszottak a helyiség végében lévő hatalmas üvegfelülettel, ami páratlan látványt nyújt, és kézenfekvő háttere a nappalinak. Ugyanakkor a bútorok nemcsak a látványt szolgálják, de lehetőséget is teremtenek arra, hogy az következő egy évben minél változatosabb események színhelye lehessen a Kollab, és a koncertek, beszélgetések, workshopok sorozata is megtalálhassa a helyét.

Az első hónap programja

A Kollab első hosztjai az utóbbi években a gyermek- és ifjúsági könyvek számára készített illusztrációival ismerté vált Bodonyi Panni tervezőgrafikus, illetve a graffiti kultúrából a képzőművészet világába érkező Kovács Budha Tamás.

A közösségi tér debütáló, a Dinghi pop-up üzlet és galéria mögött álló hoszt-párosa december 9-ig tölti meg élettel és kreatív energiával a Kollabot: a programok között fanzine bemutatók, kiállítások, vetítések, koncertek és gyerekfoglalkozások szerepelnek. Emellett kiállítást és vásárt is szerveznek a Filip műhely egyedi készítésű bútordarabjaiból.

December 10-én a Henger Stúdió alapítói, a HORA Designról is ismert Horák Debóra, valamint a hétköznaponként programozóként, hétvégente fazekasként dolgozó Godzsák Dávid veszik át a stafétabotot, hogy ízlésüknek megfelelően formlálhassák át a közösségi teret és útjukra indíthassák programjaikat, melyek a programozást és kreatív gondolkodást is felölelik.

Kollab közösségi tér

Kreatív producer: Remete Tibor
Artistic producer: Kovács Adél
Ötletgazda és beruházó: Mammut Bevásárlóközpont (NEPI Rockcastle)
Interior design, installatív bútorok: Paradigma Ariadné
Grafika: Ugly but Useless
Kávé-bár: Nor/ma Budapest
Zöld: Pilea project
Bútorok: Filip, Hannabi

Ez is érdekelhet:

Fenséges látványt nyújtanak a Sagrada Família új, kivilágított tornyai

A Sagrada Família jelenleg az egyetlen, még épülő emlékmű a világon: több mint száz évvel az építésze, Antoni Gaudí halála után készülhet el.

Kreatív paradicsom ez a ház, ahol futószalagon dőlnek az ötletek

Élő dizájnszínház Isztambulban, ahol mindenféle kreatívok egymásra találhatnak és kibontakozhatnak.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában