A Sagrada Família jelenleg az egyetlen, még épülő emlékmű a világon: több mint száz évvel az építésze, Antoni Gaudí halála után készülhet el.

Épül, épülget Barcelona jelképe, a Sagrada Família: 1882-ben kezdték építeni, pár napja pedig elkészült négy új torony, aminek a szobrait kivilágították.

Antoni Gaudí monumentális épületének ötödik, központi tornya várhatóan 2026-ra készülhet el majd – de még azzal sem fejeződik be teljesen az épület.

A mostani tornyok munkálatait még szeptemberben fejezték be, akkor kerültek fel a csúcsdíszek a Máté és János nevét viselő tornyokra. A másik két evangélista, Márk és Lukács tornyát tavaly fejezték be.

Mind a négy torony 135 méter magas, tetejét Xavier Medina-Campeny szobrász kilenctonnás, szárnyas tetramorfjai díszítik, az ember, a sas, az oroszlán és a bika, amelyekkel a keresztény ikonográfia Jézus életének elbeszélőit ábrázolja.

A fények felkapcsolását ünnepi mise előzte meg a bazilikában, majd meg is áldották az új tornyokat.

A díszkivilágítás egyelőre Vízkeresztig lesz látható Barcelonában.

A Sagrada Familia építési munkálatai a legmagasabb, 175,2 méteres, Jézus Krisztus nevét viselő toronnyal folytatódnak. Ha minden a terv szerint alakul, a katalán modernizmus gótikus-szecessziós jegyeket mutató jelképe 2033-ban készül el teljesen, éppen 150 évvel azután, hogy Gaudí átvette a megbízást.

A Sagrada Familia jelenleg az egyetlen, még épülő emlékmű a világon. A Születés Kapuja nevet viselő homlokzatát és a kriptát 2005-ben az UNESCO világörökség részének nyilvánították. Az épületet 2010-ben XVI. Benedek pápa a bazilika rangjára emelte és megszentelte.

(Forrás: MTI)

Ez is érdekelhet:

Barcelona története 26 interaktív térképen

Hogyan vált Barcelona kis településből világvárossá? Itt megnézheted egy gifen, de akár órákig is böngészheted a pontosított, egységesített történelmi térképeket.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában