Valós méretű modellként épül meg egy ötszintes, összesen 600 m²-es ház Dániában. A kísérleti épület célja a fa, mint építőanyag fejlesztése, és hasonló épületek CO2-kibocsátásának minimalizálása. A tűzteszten mindenesetre átment az új fapanel, amit önmagában vetettek próba alá, és szerencsére nem az épületet gyújtották fel.

A dán Jaja Architects egy nagyrészt fából készülő, 1:1-es méretarányú kísérleti épületen dolgozik a dániai Fredericiában, több helyi partnerrel közösen. Az ötemeletes „mini CO2”épület a Realdania fedőnevű projekt keretében épül, és azt vizsgálja:

hogyan lehet minimalizálni a CO2-lábnyomot egy olyan épületben, amelynek elsődleges anyaga a fa?

A projekt nemrég mérföldkőhöz ért, mivel az újonnan kifejlesztett padlózat – egy bordázott padlózat fagerendákkal és bio alapanyagú szigeteléssel – átment a Dán Tűz- és Biztonságtechnikai Intézet átfogó tűzvizsgálatán. „A sikeres teszt megnyitotta az utat a részben látható fagerendákkal ellátott építészeti elemek bioalapú szigeteléssel kombinált használatához a többszintes házépítésekben” – írja az építésziroda.

A tesztkövetelmény 60 perc volt, de körülbelül 90 percbe telt, mire a tűz átégette a vakolólapot.

A projekt általános célja segíteni az építőipar CO2-kibocsátásának csökkentését. A Mini CO2 ház „egyanyagú házként" készül, amennyiben a lehető legnagyobb részben használnak fel hozzá fát. Az építési folyamatok során tisztábban láthatóvá válnak a kihívások és a lehetőségek, a tervezők rákényszerülnek új megoldásokkal kísérletezni a fa építőipari felhasználása terén.

A tűzvizsgálat egy átfogó tesztsorozat része volt, amelyben azt dokumentálták, hogy az összetett bioalapú szerkezetek hogyan használhatók szélesebb körben a többszintes épületekben. Bővebb információt – például a fa panelek rétegrendjét – a Realdania oldalon találsz.

(Forrás: Jaja Architects)

Ez is érdekelhet:

Passzívház és okosotthon is készülhet vályogból és szalmából

Napelem a vályogházon, elektromos autót tölteni a faházból? Simán lehetséges: egy jól megépített ökoház egészségesebb az átlagnál, és jól megvan a legtöbb új technológiával.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés