Felépült a Corvin Sétány utolsó lakóépülete – bár a Corvin-negyed fejlesztése folytatódni fog. Bejártuk a lakóházat, ahol sok fényt, tágas teraszokat, és egy beköltöző hűtőt is láttunk.

Felépült a Grand Corvin 2, azaz elkészült a Corvin Sétány mentén található utolsó lakóépület – bár a Corvin-negyed fejlesztését több iroda- és lakóingatlan-projekttel folytatja majd a Futureal-csoport, illetve a Cordia. Fejlesztések ide vagy oda, a mostani, ünnepi hangulatú bejárásra mégis a Corvin Sétány záróakkordja szolgáltatta az apropót.

A Corvin Sétány „befejezése” úgyszólván történelmi tett: központi eleme egy több mint másfél évtizeden át tartó városrész-megújítási programnak, Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű projektje, Budapest legszélesebb sétálóutcája.

A legújabb épület átmeneti állapotban van: lényegében kész, de a lift belsejét még külön borítás védi; vannak már lakók, de még üres lakások is, így értelemszerűen folyamatosan jönnek beköltözők. Amikor ott jártunk, épp egy hatalmas hűtő táncolt be az aulába, majd várakozott udvariasan a lift mellett, amíg az épületről beszélgettünk. Erdélyi Linda, az épületet tervező LAB5 stúdió egyik alapítója elárulta, hogy

egymás között csak #-nek hívták az épületet, mivel felülnézetből ezt a formát idézi. Erre a tömegformálásra pedig jó okuk volt.

A # forma megtöri az utcafront monotonitását, az épület beljebb húzódik, így több természetes fény jut ide is, és a szomszédos épületekbe is, továbbá mozgalmasabb lesz a homlokzat is.

Noha új épület, és a lépték elég jelentős – a Grand Corvin két üteme összesen 558 lakásból áll – igyekeztek mindezt otthonosabbá tenni. A bejárathoz egy kertes részen át lehet eljutni, belül pedig elegáns réz burkolatok várnak: ilyenek a postaládák, a liftajtók és a korlátok is. Az előtérben szép kanapé, zöld fal, a LAB5-re jellemző biofil dizájn megnyilvánulásai. Függesztett lámpáknak gondosan tojásdad alakú burákat választottak, utalva a fészekrakásra.

A kinti erkélyeken viszont üvegkorlát van, összesen több mint 4800 folyóméternyi, ami a Duna budai oldalán elérne a Petőfi hídtól a Margit hídig – osztott meg egy fun factet Linda. Odabent a lakások jól átgondolt alaprajzzal készültek, bár itt – mivel az épületet éppen a Covid előtt kezdték tervezni – még nem jelent meg a Cordia egyik új sajátossága, az előre betervezett home office rész. Ettől még persze jól használható tereket kapunk, normális méretű teraszokkal, sok fénnyel, bár ebben nyilvánvalóan az utcafronti és a felsőbb szinteken lévő lakások az erősebbek.

Tégla, mészkő, fém

A LAB5 külön figyelt a burkolatok változatosságára is: ezek eltérő karaktere a környéken található épületeket idézik. A Sétányon most először alkalmazott téglaburkolat a környék régebbi téglaházaira utal, a mészkő ugyancsak a korábbi szomszédos épületekre. Magyarországon ilyen léptékű lakóépületnél itt jelent meg először a belső udvarok fényviszonyait javító speciális fémlemezborítás.

Nem hinnénk, hogy ezen múlik a dolog, de aki ide költözik, az sem egy teljesen lezárt projektbe csöppen: a Sétányt körbevevő Corvin-negyed megújítása folytatódik, például a leendő Psota Irén emlékpark mellett, a Tömő utcában épülő társasház, illetve van egy Futó utcai fejlesztés is. Jót is tesz a környékkel a rehabilitáció, elég csak egy adatot idézni Görög Árontól, a Cordia értékesítési igazgatójától, miszerint a Corvin-negyedben

„a fejlesztés 2005-ös indulásakor az átlagos négyzetméterár 312 ezer forint volt – mára ennek az ötszörösére nőtt.”

Még azt is hozzátette, hogy a fejlesztés „egyszerre szolgálta a főváros, a kerület, a környékbeli lakók és az itt lakást vásárlók érdekeit. Utóbbi egyrészt azt jelenti, hogy az itt található otthonok átlagos négyzetméterára a fővárosi átlagot meghaladó mértékben nőtt, másrészt pedig azt, hogy a lakások a környékbeli szintekhez képest magasabb bérleti díjért adhatók ki.”

A Corvin Sétány fejlesztése során 22 hektár terület újult meg, ahol összesen közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 000 négyzetméter irodaterület és 50 000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült fel.

Közben a vállalatcsoport már egy újabb nagyszabású városnegyed-rehabilitációra készül: a Marina City egy Duna-parti, tízhektáros rozsdaövezeti területen épül majd fel. Sőt, a Cordia a lengyel és a brit piacon is dolgozik hasonló, bár kisebb léptékű fejlesztéseken.

(Fotók: Képszerkesztőség)

Ez is érdekelhet:

Lett egy tere az irodalomnak Budapesten

Idézetekkel, utcabútorokkal és kellemes árnyakkal újult meg a Jókai tér, több mint ötezer négyzetméteren.

A budapesti tetők két és fél Paksi Atomerőmű kapacitását rejtik

Elkészült a Budapest Szolár Térkép, így már te is megnézheted, milyen napelemes potenciál van a házad tetején. Ha meg sokan élnek a lehetőségeikkel, a város közelebb kerül a 2030-as klímacéljaihoz.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában