Elkészült a Budapest Szolár Térkép, így már te is megnézheted, milyen napelemes potenciál van a házad tetején. Ha meg sokan élnek a lehetőségeikkel, a város közelebb kerül a 2030-as klímacéljaihoz.

Fontos állomáshoz érkezett a a Fővárosi Önkormányzat Budapest-Nappal hajtva projektje: elkészült a Budapest Szolár Térkép, Magyarország „első napos potenciáltérképe”, jelentős térinformatikai fejlesztések révén. Ezzel

Budapest is felzárkózott azon európai nagyvárosokhoz (pl. Bécs, Amszterdam, Helsinki, Berlin), amelyek interaktív szolár térképpel segítik a lakosokat és egyéb szereplőket napelemes fejlesztéseik tervezésében.

Az önkormányzat és a Magyar Napelem-Napkollektor Szövetség fejlesztette Budapest Szolár Térkép egy mobiltelefonon is futó webes térképes alkalmazás, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el, és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni.

A szimulációk eredménye szerint összesen kb. 5000 MW napelemes potenciált rejtenek a fővárosi tetők. Összehasonlításul:

  • a Paksi Atomerőmű kapacitása 2000 MW,
  • Budapesten jelenleg közelítőleg 100 MW napelem üzemel,
  • országos szinten eddig kb. 3400 MW napelemes kapacitást kapcsoltak a villamosenergia hálózatba, ebből közel 1200 MW a háztartási méretű naperőművek kapacitása.

„Az én generációm legnagyobb energiaválságát éljük át, mi nem emlékszünk hasonlóra életünkből – mondta Kerpel-Fronius Gábor a Budapest Szolár Térképet bemutató sajtóeseményen. – Budapest célja hosszabb távon a klímasemlegesség és az energiafüggetlenség megteremtése. Ez nemcsak a mostani energiaválságra válasz, de az élhető város megteremtésének garanciája is.

Ahhoz, hogy 2030-ra 40 százalékkal csökkentsük a város szén-dioxid kibocsátását, és hogy a városi közszolgáltatások a saját maguk által megtermelt energiából működhessenek, vagyis ne legyenek kiszolgáltatva az orosz energiának, elszánás és pénz is kell.”

Nem meglepő módon a napelemes piac soha nem látott mértékben fejlődik Magyarországon, és mint Kiss Ernő, az MNNSZ elnöke megjegyezte, már egy lakossági méretű napelem esetében is kedvező megtérülési mutatók érhetők el: átlag alatti fogyasztás és árszint mellett 8-10 év, a feletti kategóriában 4-5 év.

(Forrás: közlemény, borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Passzívház és okosotthon is készülhet vályogból és szalmából

Napelem a vályogházon, elektromos autót tölteni a faházból? Simán lehetséges: egy jól megépített ökoház egészségesebb az átlagnál, és jól megvan a legtöbb új technológiával.

Már Magyarországon is tud zöldebb útvonalat tervezni a Google Térkép

A cég saját becslése szerint sok százezer tonna szén-dioxid kibocsátását spórolták már meg a módszerrel.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Tíz lenyűgöző art deco épület a világ minden tájáról

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

További cikkeink a témában