A cég saját becslése szerint sok százezer tonna szén-dioxid kibocsátását spórolták már meg a módszerrel.

A Google Térkép mostantól nemcsak a leggyorsabb, hanem a leginkább üzemanyag-takarékos útvonalat is megjeleníti, ezzel a felhasználók fenntarthatóbb módon közelíthetik meg célállomásaikat. Az új funkció Magyarországgal együtt közel negyven európai országban válik elérhetővé szerdától. A Google közleménye szerint a környezetbarát útválasztás-funkció hatása szerte a világon érezhető –

az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban történő bevezetése óta mintegy félmillió tonna szén-dioxiddal került kevesebb a légkörbe, amely százezer autó forgalomból kivonásával egyenértékű.

Az alkalmazás az ideális útvonal kiválasztásánál a motor típusát is figyelembe veszi, az üzemanyag-megtakarítás ugyanis a motor típusától függően is változhat. A dízelmotorok például általában nagyobb sebességnél hatékonyabbak, mint a benzin- vagy gázmotorok, míg a hibrid és elektromos járművek jobban teljesítenek a lassabb, városi forgalomban. Ezért az elkövetkező hetekben a Google lehetővé teszi, hogy az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában környezetbarát útvonalat tervező járművezetők kiválaszthassák a motor típusát, hogy a legjobb útvonalat és a legpontosabb üzemanyag- vagy energiahatékonysági becsléseket kapják.

A technológia létrehozása az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) üzemanyag- és energiahatékonysági megállapításainak és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatainak köszönhetően vált lehetővé. Ezen adatok és a Google Térkép vezetési trendjei segítségével

a Google gépi tanulási modelleket fejlesztett, amelyeket az adott régióban legnépszerűbb motortípusokra szabtak.

A navigációs alkalmazás egyebek mellett jelzi az elektromos autók számára épített töltőállomásokat, illetve mostantól a korábbinál jóval több kerékpáros útvonalra vonatkozó információval szolgál majd a felhasználóknak, a világ több mint ötszáz városában a közeli kerékpár- és robogómegosztó pontokat is jelzi.

(Forrás: Google, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

16-szor drágább parkolást is hozott az új budapesti parkolási rendszer

Szeptember 5-étől új, egységes parkolási rendszert vezetnek be a fővárosban. Ez általában drágulást jelent, valahol pedig brutális drágulást.

Eddig ezerszer jelzett a budapesti villamosokra szerelt ütközéselkerülő rendszer

Pedig még csak két villamoson működik, tesztjelleggel.

Budapestről posztolt az Európai Űrügynökség

„Az egykor a Duna Királynőjének hívott város”-ként mutatta be a fővárost az ESA.

És ezt olvastad már?
A Marsra készített órát az Omega és az Európai Űrügynökség