Csajozási trükköktől hemzseg a világ, az internet és a kollektív tudattalan is. Egyes szerencsés flótásoknak az egész ösztönből megy, mint az egyszeregy – vagy nekik pont ez nem –, de a legtöbbeknek évekig tart, mire kifejlesztik a megfelelő technikát, és szert tesznek a hozzá szükséges szociokulturális, mentális és fizikai „szkillekre”. És van, aki annyira megrekedt a harcban, hogy zavarában már Józsi obszcén módszereit kénytelen bevetni, többnyire nem sok sikerrel.

Mások a segédkönyvekből vagy a popkultúrából merítenek, egyszóval a lehetőségek tárháza az információs forradalom korában nagyjából konvergál a végtelenhez. Ennek ellenére a téma talán forróbb, mint valaha – és olyannyira érdekli a nagyérdeműt, hogy akár egyetemi (vagy iskolai) tananyag is lehetne belőle. Szóval nem csoda, hogy az elmúlt évtizedekben számos kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy mi teszi igazán hatékonnyá a sikeres csajozógépeket, és miben kéne változtatniuk azoknak, akik valahogy nem találják a fogást a szakmában. Ezekből a tanulmányokból szemezgettünk most egy kicsit, és vettünk elő néhány olyan íratlan aranyszabályt, amely ha nem is húzza be neked a főnyereményt azonnal, az esélyeidet garantáltan megnöveli.

Keresd a flörtölés univerzális jeleit!

Helen E. Fischer, a Rutgers Egyetem antropológusa szerint a nők a világ számos táján hasonló flörtölési módszerekkel „operálnak”: „Először a nő rámosolyog az illetőre, majd a szemöldökét gyorsan felemeli, ezek után szaggatott mozdulatokkal tágabbra nyitja a szemét, és ránéz. Gyakran az arcát is eltakarja a kezével, miközben kissé idegesen kacag.”

Ismerős ez a nézés?

Ez a kifejezéssorozat annyira egyedi, hogy Irenäus Eibl-Eibesfeldt, a humánetológia atyja meg volt győződve arról, hogy ez amolyan veleszületett, női udvarlási trükk, amelynek evolúciós okai vannak – ezzel jelezve a szexuális érdeklődésüket. Szóval nincs is más dolgod, minthogy felismerd a jeleket. De még mielőtt megindítanád a rohamtüzérséget, érdemes jól megválogatnod a bókokat, az elcsépelt szarságok ugyanis néha elég kontraproduktívak tudnak lenni.

Tüntesd fel magad magas státuszúnak

Egy Walesben végzett 2010-es kutatás szerint a Silver Bentley Continental GT-ben ülő férfiak sokkal vonzóbbnak tűntek azoknál, akik egy piros Ford Fiesta ST-ben voltak. Jó, ezt mi nagyjából egy unalmas délután is kideríthettük volna valahol a belvárosban, kár volt erre a kísérletre egy egész kutatási keretet ellőni. Elég ránézned erre a verdára:

Ugye?

A négy évvel későbbi, szintén walesi tanulmány eredményei szintén nem vertek minket a földhöz a luxuslakásban élő férfiak vonzóbbnak tűntek azoknál, akik egyszerű kéróban nyomták. Nem kell ebből feltétlenül arra gondolni, hogy a világ túlságosan elkurvult – nem mintha ennek nem lenne valóságalapja, de sokkal inkább egy egyetemes jelenségről beszélhetünk, amely más és más módon öltött testet minden korszakban, és amelynek szintén evolúciós okai vannak.

Talán nem lettél beljebb attól, hogy nem árt a sok zsé, mert ha egy lepukkant albérletben csapatod a 30 éves Daciáddal, azzal nem nőnek meg a csajozási esélyeid. De ha épp nem fut a szekér, attól még ne csüggedj. Talán még nagyobb spíler vagy attól, ha nulla infrastruktúrával is köröket tudsz verni nőügyben a balfaszra, aki egy Bentley-vel menőzik.

Nézz ki idősebbnek

Egy 2010-es felmérés során – amelybe 3770 heteroszexuális felnőttet vontak be – arra az eredményre jutottak a kutatók, hogy a nők többnyire az idősebb férfiakat preferálják. (A jelenséget egyébként George Clooney-effektusnak nevezték el.)

Egy biztos, Clooney-nak jól áll az öregedés

„A nagyobb pénzügyi függetlenség kedvező tényező a partnerválasztás során, ezért tarthatják sok esetben vonzóbbnak a nők az erőteljes kisugárzású, idősebb férfiakat” – mondta Fhionna Mooer, a tanulmány szerzője és az University of Dundee egyetem pszichológusa. Egyébként az evolúciós pszichológia több képviselője is úgy tartja, hogy a fiatalabb nők és az idősebb férfiak gyakran párosodnak, mert míg a nők termékenysége csak a serdülőkortól a klimaxig tart, a férfiak esetében viszont nem húzzák meg ilyen hamar a vészharangot.

Bár azért azt jegyezzük meg, hogy egy bizonyos kor felett már nem érdemes „érettebbnek” kinéznünk a korosztályunknál, hiszen valószínűleg nem Clooney-ra, hanem egy megcsúszott tatára fognak asszociálni, ha épp ránk néznek.

Válassz valakit a „saját ligádból”

Hogy miért? A válasz egyszerű: a férfiak és a nők is vonzzák az olyan embereket, akik hozzájuk hasonló mértékben vonzóak. Persze ez nem törvény, csupán egyszerű valószínűségi játék. Egy a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatás során 60 heteroszexuális nő és férfi viselkedését figyelték meg egy online társkereső oldalon. Míg a felhasználók többsége próbált náluk vonzóbb embereknél is próbálkozni – akkor ezt meg hívjuk Torrente-effektusnak –, érdemleges visszajelzést főként azoktól kaptak, akik velük mondhatni egy ligában játszottak.

Válassz megfelelő vadászterületet

„Ha valaki vonzerőben nagyjából azonos szinten van veled, akkor azzal máris elkerülhető két dolog – magyarázta Mark Sergeant, a Nottingham Trent University pszichológusa. – Ha ő sokkal jobban néz ki, mint te, akkor attól tartasz majd, hogy egy napon elmenekül, vagy mást választ magának. Viszont ha te vagy a lényegesen vonzóbb fél, az az érzésed támadhat, hogy többre is képes lehetsz.”

Tehát árazd be jól magad, majd válassz megfelelő vadászterületet. Az remek, ha az erényeid mellett tisztában vagy a hibáiddal és hiányosságaiddal is, ugyanakkor ne becsüld le magad – egészséges önbizalom nélkül az egész nem fog menni.

Növessz szakállt

Az University of New South Walesben végzett egyik 2013-as felmérés során a kutatásba bevont nőknek 10 különböző képet mutattak, mindegyiken más és más arcszőrzetű férfi volt látható – tisztán borotvált, borostás, közepes méretű és „fullos” szakáll, amit dzsungelszőrzetnek is nevezhetnénk. A nők szerint a legvonzóbb férfitípus a harmadik kategória volt, ami nagyjából így fest:

A közepes méretű szakáll nyerő. Főleg, ha úgy áll, mint Tom Hardynak

„Az arcszőrzet nemcsak az érettséggel és a férfiassággal, hanem a dominanciával és az agresszióval is korrelál. A legvonzóbbnak a közepes méretű szakáll számít” – írja Barnaby J. Dixson és Robert C. Brooks az érintett tanulmányban.

Ezt a fejezetet is adjuk, bár ha úgy nő az arcszőrzeted, mint egy sugárkezelt oposszumnak, akkor jobb elfelejteni a témát, mert többet árt, mint használ. De ha a genetika az oldaladra állt, akkor érdemes tenni egy próbát.

Izmosodj, de azért mértékkel

Egy 2007-es amerikai tanulmány során 286 nőnek mutattak képeket félmeztelen férfiakról, és az volt a dolguk, hogy válasszák ki, kiket szeretnének rövid és hosszú távú partnereknek. Az eredmények azt mutatták, hogy nagyobb valószínűséggel választottak rövid távú kapcsolatra olyan férfiakat, akiknek nagyobb izmai voltak.

„Az olyan jellemzők, mint az izmosság, olyan génekre utalnak, amelyek növelik a reprodukció sikereit, illetve az utód életképességét” – magyarázta David. A Frederick és Martie G. Haselton, a tanulmány két szerzője.

Az edzés fontos, de érdemes nem túltolni

A kutatók tettek még egy megállapítást: a kevésbé izmos férfiakról a nők többsége úgy gondolta, hogy jobban illenének egy hosszú távú kapcsolathoz – ennek pedig lehet némi köze lehet az apatest-jelenséghez. Szóval ha fel akarod hívni magadra egy nő figyelmét, és szeretnéd magad mellett megtartani, akkor az alap, hogy rendbe szeded magad, de azt érdemes észben tartani, hogy jó nem túltolni az edzést.

Ez is érdekelhet:

9 hiba, amivel simán tönkre vághatod az első randikat

Az első benyomás sokat számít, ezekre jobb odafigyelni.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

A jövő tükrét mutatja Párizsnak a La Grande Arche

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés