Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Unod a tengerparti üdülőövezeteket, a jól bejáratott útvonalakat, és valami szokatlanra vágysz? Itt van három olyan célpont, amit életed végéig megemlegetsz!

Huashan-hegy


Ez nem a K2 alaptábor, ez csak a helyi kék-túra. A közép-kínai Shaanxi tartományban található Huashan hegység csak az elmúlt húsz évben vált komoly turista látványossággá, előtte évszázadokig meditáló szerzetesek menedékhelye volt. A modernizáció azonban az egykoron elszigetelt régiót is utolérte, ma már libegővel is fel lehet jutni a csúcsra. Az igazán kemények azonban gyalog járják végig az öt csúcsot érintő túrát. Ahogy mondani szokás: a képek önmagukért beszélnek, gyakorlatilag szögeken kell végiglépkedni a sziklafalakhoz simulva. A túra 5-6 órás, szakértők szerint éjszaka a legkirályabb végignyomni, hogy hajnalban látni lehessen a napfelkeltét. A megdöbbentő az, hogy a turizmus felerősödésével biztonságosabbá tették az útvonalat, mélyebb járatokat vájtak a sziklákba, kapaszkodókat tettek ki, ráadásul a forgalmat is egyirányúvá tették. Most mit lehet erre mondani? Igen, így már biztonságos.

A király útja


El Camino del Reynek, azaz „A király útjának” nevezik azt a Spanyolországban található útvonalat, amelynek semmi köze a Santiago de Compostelába vezető zarándokúthoz. Hozzátesszük, hogy cseppet sem lennénk meglepődve, ha bárki mélyen vallásossá válna az útvonal teljesítése közben, ugyanis egy sziklafalba vájt valamiről van szó, amit túlzás lenne akár járatnak is nevezni. A 100 méter magasban, egy vízszintes sziklafal oldalában futó, erősen hiányos járda annyira veszélyes állapotba került a 2000-es évek közepén, - több haláleset is történt - hogy hivatalosan lezárták, bár a feltöltött youtube videókból láthatjuk, hogy sok adrenalin függő fiatalt és merész alpinistát ez sem tántorít el. Elméletileg 9 millió euróból fogják felújítani a szakaszt, de az elmúlt hat-hét évben a helyi hatóságok egy szalmaszálat sem tettek keresztbe. Inkább várjuk meg, amíg újra megnyitnak!

Az ördög medencéje


A Viktória-vízesés Zambia és Zimbabwe határán fekszik, így mindkét ország sokat profitál a látványos természeti látványosságra épülő turizmusból. Az ördög medencéjének nevezett jelenség a zambiai oldalon található. Első ránézésre teljesen őrültnek tűnik, aki besétál egy vízesés szájába, ám a vízvonal alatt futó sziklák egy védett kis öblöt alakítottak ki, amelyből látszatra veszélytelenül csodálható a fantasztikus panoráma. Ha nem próbálunk túlhajolni a párkányon, akkor viszonylag kockázatmentesnek tekinthető a kaland, igaz, a híradások szerint néha történnek halálesetek. A mellékelt videóban semmi ilyesmi nem látható, igaz, a látvány drámai, de más okokból.

(fotó: ben beiske)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.