Több évtizednyi dohányzásellenes kampány után először csökkent világszerte a dohányos férfiak száma az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elemzése szerint.

Döntő jelentőségű fordulópont következett el a halálos dohányipari termékek elleni harcban – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója a dohányzásról közzétett új jelentés bemutatásakor. Bár ötből négy dohányfogyasztó még mindig férfi, az általános visszaesés elsősorban arra vezethető vissza, hogy a nők egyre inkább lemondanak a dohányzásról és a dohánytermékek más formájú fogyasztásáról.

A dohányos nők száma 2000 és 2018 között 100 millióval csökkent, míg a férfiaké 40 millióval növekedett.

Ez a trend változott most meg első alkalommal a férfiaknál. 2000-ben a világ 15 év feletti lakosságának egyharmada fogyasztott rendszeresen dohányterméket: ide sorolható a cigaretta, a szivar, a pipa, a vízipipa, valamint a rágódohány és a tubák, valamint a hasonló termékek, de az elektromos cigaretta nem tartozik ebbe a körbe.

2015-ben már a világ népességének csupán egynegyede dohányzott. A WHO becslései szerint a dohányosok száma a 2000-es 1,4 milliárdról 2018-ra 1,3 milliárdra esett vissza, 2018-ban pedig minden ötödik dohányzó cigarettát szívott. A WHO szerint évente 8 millióan halnak meg a dohányfogyasztás következtében, ebből 1,2 millióan nem is dohányoznak, csak dohányosokkal élnek vagy dolgoznak együtt. A dohány fogyasztása hozzájárul szívbetegségek, rák és más betegségek kialakulásához.

A 13–15 éves korosztályban 2018-ban világszerte 43 millióan dohányoztak, 30 százalékban lányok.

A WHO célja, hogy a dohányhasználók arányát 2025-ig világszerte a 2010-es szinthez képest 30 százalékkal csökkentsék, ám ez csak az optimistább előrejelzések szerint fog megvalósulni. Ha a következő öt évben folytatódnak a jelenlegi trendek, 2025-re 23 százalékos visszaesés érhető el. Arányaiban tekintve a 2018-as becslések szerint a legkevesebben Afrikában, a legtöbben pedig Délkelet-Ázsiában, majd Európában és a Csendes-óceán nyugati régiójában dohányoztak.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Két minimál stílusú skandináv ház, amibe gondolkozás nélkül beköltöznénk – azonnal