Munkahelyi problémák és a válás okoznak elsősorban depressziót a férfiaknál, ami ingerültség, agresszió, vakmerőség és függőség formájában mutatkozhat.

Akárcsak a szívinfarktus, a depresszió is eltérő tünetekkel jelentkezhet nőknél és férfiaknál – hívja fel a figyelmet Johannes Wancata, a Bécsi Orvosi Egyetem pszichiátriai klinikájának professzora. Állandó ingerültség vagy feltűnően vakmerő magatartás esetén érdemes depresszióra is gyanakodni.

A rendszeres testmozgás az őszi-téli hónapokban is fontos © Eurocomm-PR / Regina Hügli

Szakmai körökben is még csak néhány éve létezik a „male depression”, vagyis férfi depresszió fogalma. Az elmélet lényege, hogy bizonyos jelenségek elfedik a betegség klasszikus tüneteit. Míg férfiaknál és nőknél egyaránt a nyomott hangulat, az érdeklődés elvesztése, az örömtelenség, az önvád, az önértékelés és a motiváltság csökkenése, az alvászavar, az étvágytalanság valamint öngyilkossági gondolatok esetleg öngyilkossági kísérlet utalhatnak depresszióra, addig

a férfiaknál sokkal gyakrabban jelentkezik szimplán ingerültség, agresszió, vakmerőség és függőség.

Ez a nemek közötti különbség azonban eddig nem igazán szivárgott be se a hivatalos diagnosztikába, se a köztudatba.

Ausztriában jelenleg mintegy 730 ezer ember küzd depresszióval, közülük 264 ezer férfi. Azt, hogy kevesebb férfit diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, mint nőt, csak részben magyarázza, hogy a férfiak ritkábban fordulnak orvoshoz. Kutatások szerint a hormonok is szerepet játszhatnak ebben, de a kiváltó okokban fennálló különbség is hozzájárulhat az eltéréshez.

Míg férfiaknál főleg a válás vagy a munkahelyi problémák tartoznak a legfőbb kiváltó okok közé, addig nőknél a szociális konfliktusok, illetve a munka-család-gyerekek miatti fokozott terhelés.

Azt sem lehet egyértelműen elkülöníteni ugyanakkor, hogy a férfiakat nagyobb arányban sújtó alkoholizmus adott esetben önálló betegség-e vagy függőségben megnyilvánuló depresszió.

„Az teljesen normális, ha félelemmel, szorongással vagy pesszimizmussal reagálunk a válsághelyzetekre vagy fenyegetésekre. Ha azonban a tünetek heteken át tartanak és korlátozzák a hétköznapokat, mindenképpen gondolni kell mentális betegségre is és segítséget kell kérni” – mondta Johannes Wancata a Bécsi Orvosi Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás klinikájának professzora a férfiak világnapja alkalmából, amelyet 2000 óta ünnepelnek meg, és amelynek középpontjában a férfiak egészségmegőrzése áll.

Ez is érdekelhet:

„Nem kell szégyellni a depressziót”

A Horizont vendége ezúttal az inverz influenszer Herczeg Szonja, aki egy életvidám újságíró-író, aki nyíltan vállalja, sőt kiírja magából a szorongásait és pánikrohamait.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában