Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sztálin, Tito, Mussolini és a Führer egykori bunkerei/lakásai manapság múzeumként működnek. Jó ötlet vagy tiszteletlenség áldozataikkal szemben?

A Sasfészek

A németországi Berchtesgaden mellett található Kehlsteinhaus egykoron Adolf Hitler egyik rezidenciája volt. A Sasfészek névre hallgató intézménybe egy hegy oldalába vágott, 124 méteres pályájú lifttel lehet feljutni. A bajor Alpokra nyíló kilátás mesés, nem meglepő, hogy a turistaközponttá átalakított hely nagyon népszerű, és az sem, hogy nemrég bejelentették: egy 22 millió dolláros beruházással emelik tovább a színvonalt.

A Sasfészek közelében volt egy katonai parancsnokság is, a Berghof, de ezt a szövetségesek még a háború alatt lebombázták. A belépő az egykori náci rezidenciára 22 euró, azaz közel hétezer forint.

A zöld ház

Hitler egykori kollégájának háza is látogatható Szocsiban. A Fekete-tenger partján fekvő várost éppen Sztálin hozta divatba, a negyvenes években ugyanis csak egy pár száz fős falu volt. A zöld ház egy orosz dácsa felpimpelt változata, több hálószoba, biliárdterem, és persze közvetlen telefonvonal a Kremlbe.

Ma egy kis múzeum található benne, a fő attrakció Sztálin dolgozószobája, ahol az asztal mögé beültették a népek nagy vezérének borzalmas viaszmását is. Érdekesség, hogy Putyinnak is van ott pecója, és azt se felejtsük el, hogy ott fogják megrendezni jövőre a téli olimpiát. Szocsiban szeretnek a diktátorok.

Mussolini palotája

A Rómában található Villa Torloni a fasiszta diktátor neoklasszikus stílusban épült palazzója volt, tele pazar műkincsekkel, freskókkal, festményekkel, plasztikákkal.

Napjainkban múzeumként funkcionál, csodálatosan gondozott, szobrokkal teli kert veszi körül. Mussolini 1925 és 1943 között használta a helyet, építtetett teniszpályát, és rendszeresen rendezett filmvetítéseket barátainak. Jegyek nyolc eurótól.

Tito bunkere

Josip Broz Tito, egykori jugoszláv vezér D-0 Ark névre hallgató bunkere a boszniai Kjonic mellett található. Egy hegyoldalba vájt komplexumról beszélünk, ami igazából egy bombabiztos parancsnoki agyközpont volt, amely mellesleg Titónak és családjának is szállásául szolgált volna vész esetén.

Napjainkban átalakították: tulajdonképpen egy Terror háza jellegű múzeum lett belőle, de egy artisztikus csavarral: az egykori termekben kortárs művészek munkái láthatók. Csak nyáron tart nyitva (idén szeptember 26-áig), ráadásul a védelmi minisztérium működteti a létesítményt, így nem lehet csak úgy betoppanni a bunkerbe: két nappal korábban be kell jelentkeznie annak, aki megnézné, milyen volt Tito földalatti menedéke.

(Fotók: marlon_75, az1172David PedlerzioWoodybijenale, D-0 Ark underground)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.