Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A provokatív téma, amely nem kisebb divattervezők fantáziáját foglalkoztatta, mint Jean Paul Gaultier, Giorgio Armani vagy John Galliano, még mindig aktuális, és megosztja nem csak a férfi, de a női nem tetszését is. Vajon lehet-e férfias egy férfiszoknya? Van-e arra esély, hogy ez a ruhadarab világszerte elfogadottá váljon? Divattörténeti kalauzunkból megtudhatod, hány ezer évre nyúlik vissza ez a hagyomány, és hogyan jelenik meg napjaink kifutóin – valamint egy fiatal magyar divattervezőlány diplomamunkájában.

A férfiak többféle szoknyát vagy szoknyaszerűen átkötött alsót viseltek a régi időkben. Gondoljunk csak a görög, héber vagy római birodalomban megszokott tunikára, amely egy csattokkal összehúzott egybefüggő lepel volt. Az ókori Egyiptom híres piramisainak falán megörökített férfiak is szarongban, azaz csőszerűen körbehajtott malájszoknyában jelennek meg – mialatt Indiában a dhoti, ismertebb nevén az ágyékkötő élte virágkorát. A leghíresebb példa mégis a mai napig hordott és ismert skót nemzeti szimbólum, a kilt.

A szoknyahordásnak a divatosság mellett praktikus okai is voltak. Amellett, hogy a szoknya jól engedi szellőzni az alsórészt, a lovaglásnál is előnyösebb ruhadarabnak számított, mint a nadrág, mivel nem irritálja a comb belső részét a varrás mentén.

A régi skót szoknya, amelyet állítólag közel vízhatlan anyagból szőttek, kihajtva takaróként is funkcionált.

Európa többi részén azonban teljesen kiveszett a férfiak ruhatárából ez a darab. Ennek többféle oka lehetett: a szoknya egyre inkább feminin jelleget öltött, így egyszerűen kivetette magából a férfidivat, valamint a szigorú egyházi szellem sem fogadta el ezt a viseletet. A trubadúrok térdig buggyos nadrágjaiban vagy épp a combot verdeső lovagi páncélokban viszont mégis fennmaradtak a férfiszoknyára emlékeztető jegyek.

Az 1960-as évek nagy uniszex mozgalmával viszont új erőkkel tért vissza a divatvilágba, érdekes módon pontosan egy időben a nők nadrágviselésének kezdetével. Később olyan hírességek kezdtek el szoknyát hordani, mint a hardrock-fenegyerek Axl Rose, a Guns N' Roses énekese, David Bowie, vagy később Jonathan Davis, a Korn frontembere.

Számos divattervezőt ihletett meg a férfiszoknya, mint stílusos alternatíva a nadrág mellett. A londoni Victoria and Albert Múzeum: Man in Skirts 2002-es és a New York-i The Metropolitan Museum of Arts: Bravehearts: Men in Skirts 2003-as kiállításai átfogó képet adnak a férfiszoknyákkal foglalkozó tervezőkről. Innen megtudhatjuk, hogy Jean Paul Gaultier mellett Dries Van Noten, Yohji Yamamoto, a Burberry divatház, Tommy Hilfiger, Marc Jacobs és Yves Saint Laurent is foglalkozott a témával, egyik tervezés sem hozott azonban lényeges áttörést a közízlésben. A férfiak túlnyomó többsége ódzkodik bármilyen szoknya viselésétől, mivel karakteréből fakadóan női ruhadarabként él a köztudatban.

Egy kis bátorsággal, férfias kisugárzással és egyéniséggel fűszerezve nagyon is hordható ruhadarab” – mondja Boncsér Szofi, aki jelenleg Párizsban tanul divattervezést. Diplomamunkájában a férfiak szoknyaviselésének vizsgálata mellett konkrét férfiszoknyákat tervezett és valósított meg. A néhol kiltre, máskor pedig gladiátorruhára emlékeztető szoknyákkal az egyetemi és főiskolai hallgatók részvételével zajló országos Tudományos Diákkör-verseny iskolai fordulóján első helyezést ért el.

Nem minden férfinak állna jól egy szoknya, ahogy a szűk nadrág vagy egy mélyen dekoltált póló sem kelt heteroszexuális hatást a vékonyabb testalkatú, kevésbé maszkulin férfiakon.” Szofi szakdolgozatában mélyre ható kutatást végzett a témában, szerinte érdekes társadalmi kérdéseket is feszeget a szoknyaviselésről alkotott álláspontunk. “Magyarországon egy szoknyás férfi látványa még mindig bizarr és megbélyegző. A nyugat már egész befogadó magatartást mutat: pár alkalommal már láttam szoknyát viselő férfias férfiakat Párizs utcáin is.

Szofi a kutatás során egy rövid kérdőívet küldött körbe leginkább húszas éveikben járó férfiaknak, amelyben arról kérdezte őket, hordanának-e szoknyát. A megkérdezettek közel 50–50 százalékban feleltek igennel és nemmel. Volt olyan, aki felháborítónak tartotta már a gondolatot is, de többen is úgy nyilatkoztak, hogy ha más férfiakon látnák, akkor valószínűleg ők is hordanák. A vegyes vélemények azonban nem tántorították el attól, hogy tovább foglalkozzon a témával.

Hízelgő lehet a férfiak számára, hogy a tervezők ennyit foglalkoznak azzal, hogy ne csak a farmer-póló kombinációban érezze magát egy férfi magabiztosnak, stílusosnak és férfiasnak. Mindenképpen szeretném továbbfejleszteni az eddig meglévő négy férfiszoknyát, valamint beágyazni őket későbbi kollekciókba. Remélem, hogy azok a férfiak, akik tudatában vannak férfiasságuknak, nyitottak az egyediségre és új trendekre, idővel majd beilleszthetőnek tartják ezt a ruhadarabot” – bizakodik Szofi.

Ha vetünk egy pillantást ezekre a sármos és cseppet sem nőies megoldásokra, és belegondolunk, hogy Mick Jagger, Robbie Williams, Ewan McGregor vagy épp David Beckham is tudta őket férfiasan viselni, talán megváltozik elsőre radikális ellenérzésünk a témával kapcsolatban. Ha egy kicsit meg is ingott a véleményed az olvasottak után, a végső, perdöntő kérdés végül is változatlan: te vajon hordanád?

Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
The Four: fiatal hazai divattervezők Hollywoodban

(Fotó: Wikipedia, Boncsér Szofi, Kiltmen, Divattortenet, Myweb.tiscali)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.