Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szabó Gabi, a Zagabo dizájnerének alapfilozófiája, hogy nem az a divattervező, aki annak mondja magát, hanem akinek hordják a ruháit. Ezt két éve írtuk a Playeren, és azóta is nagyon tetszik nekünk. A Zagabót azért szeretjük, mert hazai, minőségi, trendi és – figyelem! – hordható cuccokat készítenek elérhető áron. Nem tudjuk, hogyan lehetne több pozitív dolgot belepakolni egyetlen mondatba egy ilyen jellegű cégről, szerintünk sehogy. A brand március elején a tavaszi és nyári kollekciójával rukkolt elő, amit itt, a Playeren láthatsz először.

Irány Észak!

Az elmúlt évek tarkább tavasz/nyári kollekciói után most új irányt vett a Zagabo, és az északi tengerpartokat, a skandináv letisztultságot jelenítette meg új női és férfi kollekciójában. A Zagabo hagyományokkal való szakításnak tűnő új tavasz/nyári vonala valójában nem a semmiből érkezett, hanem a tervezői formanyelv alakulásának következő állomása.

A simpl női kollekció domináns színei a fekete, a szürke és a bézs, amit egy-egy darabban tör csak meg a türkiz. A színek az alkotó szándékai szerint az Északi-tenger mélykékjét, parti fövenyének bézs homokját és kavicsainak sokárnyalatú szürkeségét idézik. Ehhez társul a visszafogott formavilág, amely teljessé teszi a kollekció letisztult megjelenését. A kényelemről és a funkcionalitásról pedig a természetes pamut, len és batiszt anyagok gondoskodnak.

A csapatban többeket meglepett a simpl szín- és formahasználata, de tulajdonképpen egy folyamat következő lépcsőfoka”, elemezte Szabó Gabi tervező a kollekció eredetét. „Az eklektikus 2012–es tavasz/nyári Kolorkill-kollekció után indult el egy új irányba a Zagabo-kollekciók összhatása. A letisztultság először a 2012-es ősz/téli Linarrban volt markánsabb, és mostanra érte el először a tavasz/nyári szezont.

Interjú a tervezővel

A kollekció megjelenése kapcsán elkaptuk Szabó Gabit is egy rövid interjú erejéig, hogy kicsit többet tudjunk meg a kollekció hátteréről.

– Miért foglalkozik olyan kevés dizájner férfidivattal? Itthon alig akadnak páran. Olyan pedig még kevesebb, aki női és férfi kollekciót is készít.

– Sokkal nehezebb a férfidivatban megtalálni, hogy mi az, ami egyedi, nem tömegtermék, és bejön a férfiaknak. A női ruhák esetében sokkal jobban elengedheti az ember a fantáziáját, mert egy nő sokkal többet bevállal. Egy férfikollekció esetében egyértelműen kevesebb a mozgástér.

– Érdemes egyáltalán versenybe szállni a fast fashion-márkákkal? Van a dizájnermárkára igény itthon a férfiaknál?

– Igen, különben nem is csinálnám! Azt látom az elmúlt években, van rá igény, egyre többen vannak, akik különbözni szeretnének. Ugyanakkor nem valami alkalmi dolgot keresnek, hanem olyasmit, amit a hétköznapokban is felvehetnek, még akkor is, ha kicsit többet kell rá áldozni. Egyre többen vannak, akik nemcsak a fast fashion-márkákat veszik, hanem szeretnének magukra valami egyedit is, és ez nagyon jó dolog.

– Hogy látod, hogyan változott a Zagabo az elmúlt években?

– Az elmúlt két kollekciónál érzem, hogy kezd kikristályosodni az a vonal, ami szerintem a Zagabo Ipsilon, és amit a vevők is teljesen be tudnak fogadni. Nekem a női ruháknál is fontos a funkcionalitás, de egészen másképp, mint férfiaknál, mert náluk ez sokkal markánsabban jelen kell legyen.

– Hogyan írnád le az idei kollekciót?

– Próbáltam jobban összhangba hozni a női és a férfivonalat. Kicsit letisztultabb, funkcionalistább lett a végeredmény a férfivonalon, és ez a női kollekcióra is hatott. Ezzel össze is kapcsoltam a kettőt. Kicsit hideg, nem erős színekkel dolgoztam, a férfi vonalnál a fő formák megmaradtak, és az apró részletekkel, a formákkal és a színekkel játszottam.

– Mi a helyzet a célcsoportnak számító divatérzékeny srácokkal? Az elmúlt pár évben nőtt a Zagabo ismertsége a köreikben?

– A férfivonalnál nagyon érzem az erősödést, és azt, hogy idővel teljes értékű társa lehet a női kollekciónak. Az ismertsége ugyan kisebb, de aki találkozik vele, az rendszerint örül neki, és vissza is jön hozzánk, hogy beszerezzen egy újabb darabot.

Bemutató lesz

A Zagabo férfikollekciója a mostani szezonnal ért össze a női vonallal. A harmóniát jól mutatja, hogy most először lehetett Kovács Tamás fotóin egy képi világba illeszteni a Zagabo és a Zagabo Ipsilon- modelleket.

Az új kollekciókat élőben először a Zagabo, a Lengyel Zsuzsi és az Ille-Olla által alapított Link designtér március 8–i Szezonnyitó Szombatján lehet megtekinteni élőben, ahol Szabó Gabi egész nap személyesen várja a Zagabo közönségét, hogy egy kis sütizés mellett mindenki kiválaszthassa új kedvenceit. A Szezonnyitó Szombaton ezenfelül bemutatkozik az új Lengyel Zsuzsi táskakollekció is, és a Link új vendégdizájnere, a soie essentielle ékszereket tervező Farkas Eszter is.

A jövő héten lesz egy Zagabóval közös nyereményjátékunk, amelynek során egy szerencsés olvasónkat tetőtől talpig Ipsilonba bújtatjuk, úgyhogy érdemes lesz olvasni minket!

(Fotó: Zagabo.com)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.