Kívülről a krumplira, ízre pedig a gesztenyéhez vagy a sütőtökhöz hasonlít. Na, kitalálod, melyik zöldségre gondolunk?

Az édesburgonyára, avagy a batátára, aminek valójában semmi köze sincs a krumplihoz, pusztán egy rendszertani tévedésnek köszönhető elnevezése. Valójában nem a burgonyafélék családjába, hanem szulákfélékébe tartozik ez a hosszúkás alakú, világos húsú és lilás héjú/narancssárga húsú és sárgás héjú zöldség.

Amerika trópusi részein őshonos, de Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik.

Maga az egészség!

C-vitaminban, B6-vitaminban, béta-karotinban, káliumban, magnéziumban és rostokban gazdag, emellett további értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: cink, foszfor, kalcium, mangán, nátrium, réz, szelén és vas.

A többi zöldséghez képest magas a fehérjetartalma (100 grammban 1,2-2 g található), aminek összetétele a tójáséhoz hasonló.

Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, vagyis neve ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Ennyire jó hatással van a szervezetedre:

  • erősíti az immunrendszert
  • kedvező hatással van az izmok építésére és működésére
  • segíti az emésztést
  • csökkenti a vérnyomást és a stressznegatív hatásait
  • nagy szerepe van a különböző rákbetegségek (főleg a prosztata-, bél-, gyomor-, máj- és veserák) megelőzésében
  • segít megőrizni bőröd fiatalságát

(Forrás: Goodful, hazipatika.hu, Wikipedia)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Téli bőrápolás férfiaknak: miért van rá most jobban szükséged, mint valaha?

Ha ezek vannak otthon nálad, akkor igazi nőcsábász vagy – Avagy tárgyak, amitől izgalmas lesz egy randi otthon

Négy nem mindennapi forraltbor-recept

További cikkeink a témában