Egy abszurdnak hangzó egyedi illat apropóján betekintést nyerhettünk a parfümkészítés rejtélyes világába. Persze csak résnyire nyitották ki az ajtót, a tulajdonos és a parfümőr lába oda volt szorítva a nyílásba.

Be kell vallani, hogy egészen ritka, amikor egy szimpla sajtóanyag át tudja ütni az ingerküszöbömet, mivel naponta tíz-tizenhat darab érkezik, és nagyon kevés a számomra, illetve a Playernek releváns téma. Az egyik parfüméria levele első ránézésre csak furcsának tűnt, hiszen rögtön több rovatra is lőtt – a parfümbemutató mellé egy 1923-as versenyautóval is készültek –, az elolvasása után viszont tudtam, ott a helyem.

Egy újságírónak kíváncsinak kell lennie, egy magyar újságíró emellett hitetlen is, márpedig itt adtak okot szkepticizmusra bőven. Az ajánlat érdekes volt: Andrea Bissoli Rubini, a parfümház tulajdonosa prezentálja a vadonatúj illatot, amit az autóversenyzés, és azon belül is a legendás Tazio Nuvolari ihletett. A Rubini Nuvolari egy teljes gázzal száguldó füstös parfüm – benzin, fém abroncs, gumi és aszfalt akkordokkal.

Ugye nem mondjátok komolyan, hogy autóversenyillatú a parfüm? – somolygott magában a vidéki kisvárosban felnővő, a CK–Armani–Gucci–Issey Miyake divatparfümtengelyen mozgó, azon túl azonban nemigen tekintgető újságíró. Tinédzserkorom óta kedvelem a parfümöket, felnőtt létemre pedig beszippantott az autók világa, így nyilván megnéztem magamnak Rubini urat meg a benzin akkordot.

A parfümház tulajdonosa bemutatta a három illatból álló kollekcióját, és bizony mindegyikhez tartozik egy sztori. A Fundamentallal Andrea a családjának állított emléket, és a 30-as évek Veronájának citrusokkal, szőlőültetvényekkel szegélyezett útjai köszönnek benne vissza. A Tambour Sacré afrikai ritmusokat idéz, a karakteres, fűszeres, kávés illattal Etiópiát idézte meg a tervező. Majd jött a harmadik, a legújabb illat, a Nuvolari a fent említett autóversenyzős történettel és illatokkal.

Ezek mind szuper sztorik, de egy földhöz ragadt hitetlenkedő csak a salest látja benne, azonban Rubini elmesélte, hogy az egyikben egy, a másikban másfél év melója van. Ő, vagyis a tulaj és kreatív igazgató egyben, megálmodja a sztorit, összeáll a fejében egy parfüm, és az Orrnak, vagyis Cristianónak mindezt illatá kell formálnia. Ez pedig minimum egy év a laborban, ahol az alapillatokat, akkordokat kitalálja, legyártja, és mindezt optimálisra keveri.

Viszont részleteket maga a tulaj sem tudott mondani, merthogy Cristiano őt sem avatja be mindenbe. Együtt dolgoznak, a parfümőr összerak valamit, majd megmutatja Andreának, akinek a fejében összeállt az, amit szeretne. Ha nem stimmel, dolgozik tovább az Orr. Végül pedig kijön egy teljesen egyedi illat, amivel a piacra lép a cég.

Rubiniék parfümjei a divatkollekciókkal ellentétben nem szintetikus anyagokból állnak, teljesen természetesek, az illatok nagy részét ők maguk desztillálják. Persze én magam eleve csak ezt az oldalát ismertem a parfümkészítésnek, hiszen azt láthattuk Jean-Baptiste Grenouille-tól is, aki mindent ledesztillálgatott a Parfüm: Egy gyilkos története című filmben, ami a keze ügyébe került. Sajnos annyira ki akarta nyerni a tökéletes illatot, hogy tényleg mindent.

Cristiano ilyen messzire nem megy, de a tulajdonos elmondta, hogy valóban állítanak elő maguk is illatokat, mi több, akad olyan, amit csak ők. És ettől is különleges a Nuvolari.

Meg persze a benzin, az aszfalt meg a fém akkordtól, amire muszáj voltam rákérdezni, miután beleillatoltam a parfümbe és valóban jött a garázs- és benzinkútszag. Tényleg benzinből nyeritek ki? Andrea persze röhögött, ilyen benzinárak mellett csődbe mennének, mondta viccesen, de valójában nem volt az, mindketten tudtuk.

Szóval nem, nem abból, hanem akadnak olyan alapillatok, melyek hozzák a fémes, vagy akár a benzin illatát, ha okosan keverik. Utóbbit a rum Co2-jegyből és yakimi mentából hozzák össze, míg a fémes hatást a madagaszkári fekete bors, a bolgár rózsa és egy ritka fa rothadt törzséből kinyert anyag keveréke nyújtja. Utóbbi egyébként tökéletesen jellemzi a Rubini céget, hiszen ezt a bűzös anyagot szintetikusan is be lehetne szerezni, ők azonban ténylegesen azzal a fával dolgoznak, amelyet a termeszek tönkre vágtak és kirohadt, és amiből ennél fogva nincs is sok. Ergo baromi drága.

Az autóverseny illatú, füstös kipufogócsövek világát idéző Rubini Profumi Nuvolari valóban egy innovatív termék a niche parfümök világában. Ám ami ennél számomra még fontosabb, hogy minden bizarr akkordjával együtt marha jó illata is van.

(Fotó: a szerző)

És ezt olvastad már?
Ilyen az, amikor az eklektika a minimalizmust is magába olvasztja