Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Azt már régóta tudjuk, hogy vannak alapvetően optimista és vannak pesszimista beállítottságú egyének. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyeseknek minden gondolata pozitív és örömteli, hiszen mindannyiunknak számtalan gondolat repked a fejében. A választóvonal ott húzódik meg, hogy ezek közül melyeknek szánunk több figyelmet, és miket tudunk elengedni.

A Cleveland Clinic mértékadó számításai alapján egy átlagos embernek megközelítőleg 60 ezer gondolat fordul meg az agyában naponta. Ezek közül 95 százalék azon gondolatok aránya, amelyek minden nap megismétlődnek a fejünkben. Az ismétlődő gondolatainknak pedig nagyjából 80 százaléka negatív. Sajnos az agyunk nagyobb figyelmet szentel a negatív tapasztalatoknak, mint a pozitív dolgoknak, nem vagy tehát egyedül, ha gyakran gyötörnek negatív gondolatok.

Számos megoldás létezik, ha szeretnéd kizárni ezeket az életet megkeserítő dolgokat, ám nem mindegyik működik hatékonyan. Van azonban egy tök egyszerű trükk, amire nem kell hosszú perceket szánnod, mint például egy meditációra, és naplót sem kell vezetned hozzá. Az egész annyiból áll, hogy felteszed magadnak a kérdést:

Hasznos ez nekem?

Erről a módszerről egy Eric Barker nevű blogger írt, aki szerint nem tudjuk kontrollálni, hogy milyen gondolatok cikáznak a fejünkben, azt viszont tudjuk irányítani, hogy mire fókuszálunk.

És hogy miként tudod eldönteni, hogy mely gondolatok, azaz projektek érdemesek a figyelmedre? Tök egyszerű, csak meg kell kérdezned magadtól, hogy hasznos-e vagy sem. Ezt a taktikát - ami tehát arra szolgál, hogy kiderítsd, az adott gondolat az érdekeidet szolgálja vagy csak irritál - Barker egyébként egy buddhista szakértőtől tanulta.

Ezt az egészet egyfajta mentális tinderezésként is fel lehet fogni; a fejedben feltűnő gondolatot balra húzod, ha nem szolgál téged, jobbra húzod, ha hasznosnak találod és tudsz tenni valamit az ügyben. Előbb-utóbb a gondolataid elkezdenek érted dolgozni, nem pedig ellened.

Persze ez is csak egy taktika a sok közül, nem működhet mindenkinek egyformán. A lényeg azonban az, hogy tudd: Te vagy az "Elme Zrt." főnöke, szóval minden barátságtalan alkalmazottat - vagyis negatív gondolatot - lazán elküldhetsz melegebb éghajlatra.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.