Egy tűzgömbre lettek figyelmesek a helyiek.

Az eset augusztus 14-re virradóra történt, de a HMM csak most számolt be róla. A horvát és a nemzetközi sajtóban több képet is közzétettek a meteoritról és a villanásról. Több kamera is felvette a tűzgömböt, ahogy hajnali 4 óra után pár perccel 92,7 kilométer magasan megjelenik, majd másodpercenként 13 kilométeres sebességgel süvít át a Föld légkörén, nyolc másodperccel később pedig, 23,2 kilométer magasan nagy villanással széthullik.

Dorian Bozicevic, a HMM titkára szerint a tűzgömb a legnagyobb villanáskor éppen Rijeka fölött volt, és úgy ragyogott, mint a telihold. A környező országok meteoritfigyelő kamerái is felvették a jelenséget, Szlovéniában és Olaszországban, de Prágában, 530 kilométerrel messzebb is észlelték

– tette hozzá Bozicevic.

Damir Segon, a meteoritfigyelő hálózat koordinátora elmondta: a számítások szerint egy körülbelül 150 grammos meteoritdarab valahol délkeletre Rijekától, a hegyekben zuhanhatott le, járhatatlan és veszélyes területen, ezért nem indulnak a keresésére. Hozzátette, idén ez volt a második meteorithullás, amelyet észleltek.

(MTI; kiemelt kép: Illusztráció/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Naponta több mint 1,5 milliárd tonna víz olvadt az óceánba az A68 jéghegyről