Fel kell készíteni az orvosokat.

Az éghajlatváltozás miatt a tél egyre enyhébb, a nyár pedig egyre melegebb Németországban, így a Földközi-tenger térségében vagy még távolabbi vidékeken honos állatfajok is megélnek – írta a Berliner Morgenpost, példaként említve a számos veszélyes vírus terjesztőjeként számontartott ázsiai tigrisszúnyogot. Ugyanakkor a régóta honos fajok is új veszélyt jelenthetnek az éghajlat melegedése miatt. A közönséges háziszúnyogok például gyakrabban hordozzák a nyugat-nílusi vírust.

Ennél a kórokozónál a szaporodás a szúnyogok szervezetében hőmérsékletfüggő, így a magasabb hőmérséklet hosszabb időn keresztül növeli a szúnyogcsípés általi fertőzések valószínűségét – mondta Lothar Wieler, az országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője. Az RKI már 2019-ben regisztrált eseteket, amelyekben valószínűleg szúnyogcsípés miatt kapták el a vírust emberek, akik nem jártak az országon kívül.

Akár legyőzöttnek hitt betegségek, például malária is újra megjelenhet Németországban a klímaváltozás miatt.

Az enyhébb tél a többi között azzal jár, hogy hosszabb ideig aktívak az állatok, így a kullancsok által terjesztett betegségek száma is növekszik. Ezt mutatják az RKI adatai is, amelyek szerint 2020-ban minden korábbinál több esetben, 712 betegnél mutatták ki a kullancsok révén terjedő FSME-vírus okozta agyvelőgyulladást. A következő – valamivel hűvösebb – évben ez a szám 45 százalékkal csökkent.

Az új veszélyek mindenekelőtt a gyerekeket, az időseket és a gyenge immunrendszerű embereket fenyegetik, védekezni elsősorban óvatos, körültekintő magatartással, például hosszú ruházat viselésével, szúnyog- és kullancsriasztó spray használatával lehet.

Az orvosoknak pedig fel kell készülniük arra, hogy gyakrabban kell majd olyan diagnózisokat felállítaniuk, amelyek korábban ritkák voltak – mondta Lothar Wieler.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció, fotó: Christian Charisius/Getty Images.)

Ez is érdekelhet:

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem csökkentjük a kibocsátást

A világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a század végére.

Az éghajlati összeomlás megelőzésének tényleges ára

Senki sem tudja pontosan, mennyibe fájna az éghajlatváltozás legszörnyűbb hatásainak elhárítása. Itt egy számítás.

És ezt olvastad már?
Margaritával ünnepelnénk az állatok világnapját