Sok spanyol borászatban éjszaka szüretelnek, mert nappal elviselhetetlen lenne hőség az idénymunkásoknak. Idén hetekkel korábban leszedték a szőlőt, mert három hosszú hőhullám és kegyetlen szárazság is sújtotta az országot.

Éjszaka, fejlámpákkal szüreteltek a napokban a Madrid melletti Bodega Andres Morate borászat idénymunkásai, akik a brutális nyári hőség és szárazság miatt a szokottnál két héttel korábban kezdték meg a munkát.

Spanyolországban korábban sem volt ismeretlen az éjszakai szüret, de a Madrid melletti családi vállalkozás csak idén vezette be a módszert, mert a perzselő napon kegyetlen lett volna dolgozni. Általában csak szeptember közepén szüretelnek Andres Morate húszhektáros birtokán, de idén már augusztus 24-én megkezdték a munkát.

„Korábban nem így csináltuk, de a hőség miatt az elmúlt években előrébb hoztuk a szüretet – magyarázta a birtokos a Reutersnek. – És most mindennek tetejébe ott van az aszály...

ez volt minden idők egyik legkeményebb nyara. Minden évben (hőmérsékleti) rekordok dőlnek meg.”

Spanyolországot idén nyáron három, szokatlanul hosszú hőhullám sújtotta, amelyek pusztító erdőtüzeket okoztak. Az Ibériai-félszigeten 1200 éve nem volt ilyen aszály.

Bár Morate szőlői jó termést hoztak, a szárazság miatt kevésbé lettek lédúsak. A gazda szerint a szőlőnek fokozatosan kell fejlődnie a szőlőszemek kialakulásától a szüretig, de az utóbbi időben az időjárás felgyorsította ezt a folyamatot, ami károsan hatott. Ugyanakkor a naplementétől éjjel 2-3-ig tartó éjszaki szüret nemcsak a munkásoknak jobb, de a szőlőnek is: minél hűvösebben kerülnek a borászatba, annál jobban megőrződik az aromájuk és az ízük.

Egy 33 éves idénymunkás ehhez csak annyit tesz hozzá, hogy „sokkal jobb éjszaka dolgozni, nincsenek rovarok, nincs elviselhetetlen hőség, jobban halad a munka. Nappal viszont egyszerűen megsülnénk.”

(Forrás: Reuters, borítókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Belga borok betonbirodalma picivel az ötvenegyedik szélességi kör alatt

Belgiumban francia bort szokás inni, de nem Puurs-Sint-Amandsban, ahol helyben, az északi ötvenedik szélességi kör felett termett bor is kapható.

És ezt olvastad már?
Több mint négyezer raklapból épített Colosseumot a Hello Wood