Eldobott mobilokból, laptopokból, játékkonzolokból építettek vezethető Formula E autót, ezzel is rámutatva, milyen könnyelműen dobjuk el az elektronikus eszközeinket.

Használt mobilok és laptopok, Nintendo Wii kontroller, Sony VR headset, meg egy 1950-es évekbeli rádió – többek között ezekből építette fel egy Gen3-as Formula E autó másolatát az Envision Racing csapat megbízásából Liam Hopkins, a londoni Lazerian dizájncég alapító-tulajdonosa.

Az, hogy az autó mellesleg üzemképes, inkább csak puszta érdekesség. A „fully functional” kifejezés nyilván nem azt jelenti, hogy versenyezni is lehet vele, de legalább gurul, vezethető. Nyilván nem ez a lényeg, hanem az, hogy

felkeltse a figyelmünket, megmozgassa a fantáziánkat, és elgondolkozzunk az elektromos hulladékról, illetve az elektromos eszközeink használatáról.

Az adományok nagy része a Manchesteri Egyetem hallgatóitól és a Music Magpie kereskedéstől érkezett, majd ezeket gondosan szétszerelték. Az autó elbeszéli az eszközök történetét is, vagyis az első légterelő és az orrkúp tokokból, külső részekből áll, majd középen feltárulnak az áramkörök, nyáklemezek, chipek, míg az autó hátsó része zömmel aksikból, vezetékekből és képernyőkből áll.

A fények használata azt sugallja, hogy az eszközök még mindig használatra készek, ami a legtöbb esetben így is van. A kasztnit szintén használt elektronikai eszközökből hegesztették össze, és Aidan Gallagher már vezette is azt:

A Recover E projekt autóját már kiállították a londoni Excel központban, de több FE futamra is elvitték, illetve bemutatják majd a COP28 klímacsúcson is, mígnem szétszerelik, és újrahasznosítják.

Hopkins amondó, hogy az e-hulladékot próbáljuk meg megjavítani, és ne dobjuk el könnyelműen – a Recover E autóban is vannak olyan részek, jellemzően e-cigaretták, amelyeket az összeszerelés előtt pár héttel még használtak.

Az évtized végére a világ éves e-hulladék-kibocsátása eléri majd a 75 millió tonnát – jegyzi meg a témával kapcsolatban a Dezeen dizájnmagazin. Ebben pedig rengeteg a veszélyes anyag, ami nem megfelelően kezelve rendkívül káros az egészségre. Csak a britek 1,3 millió e-cigaretta terméket dobnak ki minden egyes héten.

„Túl könnyen, túl olcsón hozzájutunk ezekhez a termékekhez, ezért nincs értékük – magyarázza Hopkins. – Használjuk őket öt percig, egy óráig, aztán eldobjuk, miközben még volna bennük élet.

Van abban valami szép szimbolika, ahogy itt áll ez a gyors versenyautó, ami a rohanó társadalmunkban született.

Remélhetőleg amilyen klassz ránézni, ugyanannyira félelmetes is, ha belegondolunk.”

(Forrás, fotók: Lazerian)

Ez is érdekelhet:

Szédítően futurisztikusak az újgenerációs Formula E autók

Futurisztikus dizájnnal érkeznek a harmadik generációs Formula E autók, amelyeket részben a nyugdíjba vonultatott előző generációból építenek – csak annál mindenben sokkal többet tudnak majd.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában