A tábor egy gleccseren fekszik, ami olvad.

Nepál a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborának költöztetésére készül, mert a globális felmelegedés és az emberi tevékenység okozta gleccserolvadás miatt már nem biztonságos. A tavaszi mászószezonban akár 1500 ember is használja a tábort, amely a gyorsan vékonyodó Khumbu gleccseren terül el. Az új helyszínt alacsonyabb tengerszint feletti magasságon keresik, ahol nincs egész évben jég,

„Az áthelyezést előkészítjük, hamarosan az összes érdekelttel elkezdjük a megbeszéléseket. Alapvetően arról van szó, hogy alkalmazkodunk a változásokhoz, amelyeket látunk. A költözés a hegymászásüzletág fenntarthatósága miatt is fontos” – mondta el Taranath Adhikari, a nepáli turisztikai minisztérium egy vezetője.

A tábor jelenleg 5364 méter magasan áll, az új hely 200-400 méterrel alacsonyabb helyre épül. A nepáli hatóságok szerint a költöztetés 2024-re fejeződhet be.

A Khumbu-gleccser, mint a Himalája sok más jégfolyama, a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad, vékonyodik – állapították a Leeds-i Egyetem tudósai 2018-as tanulmányukban. A gleccser legnagyobb részét sziklatörmelék borítja, de vannak csupasz jégsziklák, ezek olvadása destabilizálja leginkább a gleccsert. Amikor a jégsziklák olvadnak, a tetejükön lévő kövek és törmelék elmozdul, lezuhan, majd vizes helyek is keletkeznek. Sziklaomlásokat és az olvadékvíz mozgását látjuk a gleccsereken, ami veszélyes lehet Scott Watson kutató szerint.

Az alaptábor közepén lévő patak a hegymászók és a hatóságok szerint évről évre egyre nagyobb területet foglal el, egyre több hasadék nyílik meg az alaptábor felszínén, és a jég mozgásának, a sziklák zuhanásának zaja is gyakran hallható.

A tábor költöztetését javasló bizottság vezető tagja, Khimlal Gautam azt mondta, az emberek jelenléte része a problémának.

„Azt találtuk például, hogy naponta nagyjából négyezer liter vizeletet ürítenek a tábor területén. Ezenkívül nagy tömegű kerozint és gázt égetnek, hogy fűtsenek és főzzenek, ennek mindenképpen hatása van a jégolvadásra.”

(Forrás: BBC, MTI)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Hat nagyon komoly kocsi hat nagyon dögös lánnyal, de itt rád is szükség lesz!

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés