Kanada legbizarrabb koktéljának neve Sourtoe Cocktail, és tulajdonképpen nem is koktél, hiszen bármilyen ital lehet, a lényeg annyi, hogy ott ázzon benne egy lefagyott, majd amputált nagylábujj.

Ezért az ínyencségért a kanadai Dawson Citybe kell elzarándokolnod, azon belül is a Downtown Hotel bárját kell felkeresned este 9 és 11 között, hogy a pultnál kikérhesd a Sourtoe-t. Először alá fognak veled íratni egy nyilatkozatot, melyben vállalod, hogy amennyiben baja esik az amputált és mumifikált nagylábujjnak, 2500 dollárt kell fizetned a szállodának. Ha ezzel megvagy, kézhez kapod a rizsre helyezett ereklyét, melyet egészen 11-ig bármilyen italba belerakhatsz.

Ami az ivást illeti, csak egy szabályhoz kell tartanod magad:

Ihatsz lassan, ihatsz gyorsan, de az utolsó kortynál az ajkaidnak érinteniük kell a nagylábujjat.

Az első Sourtoe-nagylábujj egy Louise Liken nevű helyi bányászé volt, aki az 1920-as években fagyási sérüléseket szenvedett a lábfején, melynek következtében amputálni kellett az egyik nagylábujját. A levágott, majd mumifikálódott nagylábujjat ötven évvel később, 1973-ban találta meg egy Dick Stephenson nevű bartender, aki poénból létrehozta a Sourtoe-koktélt. Ekkor még a Sourtoe nem volt más, mint egy pohár pezsgő, benne a barnálló ujjal, de később ez annyiban módosult, hogy a kedves vendég bármilyen italba beledobhatta a különös hozzávalót.

A Sourtoe-t azóta nagyjából 69.000 ember kérte már ki, és közülük nem mindenki volt talpig úriember. Az első nagylábujjat 1980-ban nyelte le egy ittas vendég, aki a tizenharmadik pohárnál hanyattesett a székével, melynek következtében Louise Liken ujja lecsúszott a torkán. A másodikat szándékosan nyelte le valaki, amikor végzett az italával, majd mosolyogva kifizette az akkor még 500 dolláros bírságot. Ez volt az a pont, amikor a hotel vezetősége 2500 dolcsira emelte a fizetendő összeget.

Mivel csak azonosító adatokkal lehet kikérni a Sourtoe-t, ezért a vezetőség pontosan tudja, ki lopta el a harmadik nagylábujjat. Egy quebeci illetőről van szó, aki ráadásul italozás közben hangosan hencegett azzal, hogy az ujjal együtt fog távozni a hotelből, és valahogy össze is jött neki.

A hotel igazgatója dühöng. Nemcsak azért, mert meggyalázták a nemes hagyományt, inkább azért, mert az ikonikus Sourtoe nélkül érezhetően visszaesik a bár forgalma. Lefagyott, amputált, majd mumifikálódott nagylábujjat pedig sajnos még a világnak azon a felén is baromi nehéz felhajtani.

(via)

És ezt olvastad már?
Te tudod ennek a gyönyörű, meztelen lánynak a nevét?
További cikkeink a témában