Itt a műkávé, azaz a fenntartható kávé.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban, állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állítottak elő kávét.

Állítólag a fenntartható kávé aromája és íze is egészen hasonlít az igazihoz.

„Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – mondta a VTT egyik kutatója, Heikki Aisala.

A laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben, ugyanis a kávé iránti kereslet miatt  egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.

A VTT kutatócsoportjának vezetője, Heiko Rischer szerint

a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése

– ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Eközben...

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A Déli-sarkon öt nap alatt egyszer sem kel fel vagy megy le a nap