Itt a műkávé, azaz a fenntartható kávé.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban, állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állítottak elő kávét.

Állítólag a fenntartható kávé aromája és íze is egészen hasonlít az igazihoz.

„Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – mondta a VTT egyik kutatója, Heikki Aisala.

A laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben, ugyanis a kávé iránti kereslet miatt  egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.

A VTT kutatócsoportjának vezetője, Heiko Rischer szerint

a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése

– ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Eközben...

Japán tudósok 3D-nyomtatóval nyomtattak wagyu marhát

Az utolsó zsírsejtig is képesek voltak meghatározni, milyen legyen a hús.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Basszust a népnek! – Ezek a magyar partyhangszórók rendesen átrendezhetik a piacot

Nem csak azért fogadnánk el Irene meghívását, mert Madridban él

A Player kérdése: Elkezdted beszerezni a karácsonyi ajándékokat?
37% Naná, idén nem bízok semmit a véletlenre!
25% Fejben már igen, gyakorlatban még nem.
38% Van még idő, majd decemberben!
Advertisement
Hirdetés