Itt a műkávé, azaz a „fenntartható” kávé.
A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban, állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állítottak elő kávét.
Állítólag a fenntartható kávé aromája és íze is egészen hasonlít az igazihoz.
„Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – mondta a VTT egyik kutatója, Heikki Aisala.
A laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben, ugyanis a kávé iránti kereslet miatt egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.
A VTT kutatócsoportjának vezetője, Heiko Rischer szerint
a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése
– ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.
Eközben...
Ez is érdekelhet:
(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)