Nagyon is szükség van rá.

Évente több mint nyolc tonna műanyaghulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál. A hulladék forrása az amerikai kontinens és a hagy halászflották. Az áramlatok körbehordják a szemetet az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül.

A szakértők szerint a műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba. A veszély pedig az eddig véltnél nagyobb lehet, mivel csak a partok elenyésző részét (egy százalékát) tisztítják, ezért valószínűleg a nyolc tonnánál sokkal nagyobb a szemét mennyisége.

Mivel a szigetcsoport teljes partvidékét pénzügyi források híján lehetetlen lenne szemétmentesíteni, az Utrechti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet a tisztítás optimalizálására kifejlesztett egy digitális eszközt, amely a legszennyezettebb és legjobban tisztítható helyszíneken a szeméthullám érkezési pontjait igyekeznek meghatározni.

A nyárra tervezett megfigyelési kampány adatait kombinálják a szimulációk számításaival, így megbízható előrejelzést tudnak adni.

És ha már mesterséges intelligencia

Eközben...

(Forrás: Reuters, MTI, fotó: Getty Images)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.