A romániai Gorj megyében nem túl áldásos az élet. A rossznyelvek szerint már Romániában sem feltétlenül az, Gorj pedig az országon belül is a legelmaradottabb, legszegényebb megyék közé tartozik.

Ott található egy egykori bányászváros, Motru, amelyet a kommunista rezsim húzott fel egy középkori alapítású falu helyére a hatvanas években, így a népi építészeti örökség és a természeti értékek nagy része is odalett. De persze mindig lehet rosszabb, ezt a motrui lakosok a saját bőrükön is megtapasztalták az elmúlt napokban.

Mire van szüksége ugyanis a kelet-európai polgárnak az erősen megdrágult fűtés mellé így januárban? Hát arra, hogy leálljon a városi távhő- és melegvíz-szolgáltatás.

Már szilveszter előtt tönkrement a távhőszolgáltató, a műszaki meghibásodás mértéke ugyanakkor túl súlyos volt ahhoz, hogy az üzem a saját szakembereivel és a rendelkezésekre álló eszközeivel orvosolni tudja. Mintegy tizenötezer ember várta fagyoskodva az újévet, az üzem fejesei tanácstalanok voltak. Mi a teendő ilyenkor? Kit kell ilyenkor hívni?

Hát a papot, baszd meg!

A távhő- és melegvíz-ellátást biztosító cégnek ugyanis nincs hivatalosan igazgatója, de a korábbi ügyintéző, Dorel Drăghici kézbe vette az irányítást:

kirendelt a helyszínre valószínűleg nem kevés pénzért egy ortodox pópát, hogy a rozsdás, lerohadt csövek között tartson egy egyházi szertartást, hátha eltakarodik a gonosz meghibásodás az alkatrészekből.

A pópa szentelt vízzel locsolta a bekrepált gépezetet, végül is, az eltömődött kazán, az elfagyott szivattyú és néhány kiégett tömés magától nem jön csak úgy rendbe. De azért a történet valahol nagyon szomorú is, ugyanis közben már két napja didergett otthon egy kisvárosnyi lakosság.

A pópa akcióban, hátul pedig a kuncogó alkalmazottak

Sajnos az isteni erő sem segített az üzem beindításában: a helyi önkormányzat továbbra is az ellenőrző szervek segítségére vár, azaz jelenleg nincs előrelépés az ügyben – így már közel egy hete nincs fűtés és meleg víz a városban. A polgármester arra kérte a tanfelügyelőséget, hogy a hétfői iskolakezdést is halasszák el, vagy kezdődjön online a tanítás, hogy a diákoknak ne kelljen a még hidegebb osztálytermekben vacogniuk.

Ezt olvastad már?

(Forrás: Főtér, Maszol, Gorjeanul)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ha ez a lány magyar lenne, Torres Dani lenne

Rég volt már brit modell a nap csaja