Most először találtak emberi vérben műanyag mikroszemcséket.

Rengeteg műanyagszemét kerül a környezetbe, mára a Mount Everesttől az óceánok legmélyéig az egész bolygót szennyezik. Az már ismert, hogy az étellel és a vízzel az ember lenyeli, valamint be is lélegzi őket, és megtalálták csecsemők és felnőttek székletében is. A csecsemők széklete tízszer több mikroműanyagot tartalmaz a felnőttekéhez képest, mert a cumisüvegből táplált babák naponta műanyagszemcsék millióit nyelik le.

Tudósok most huszonkét egészséges felnőtt donor vérmintáját elemezték – acéltűket és üveg kémcsöveket használtak, nehogy ők szennyezzenek műanyaggal –, tizenhétnél találtak műanyagszemcséket.

A minták fele tartalmazott PET műanyagot, amely italos palackok alapanyaga, egyharmadukban ételek és más áruk csomagolásához használt polisztirént találtak. Negyedük a műanyag táskák anyagát, a polietilént tartalmazta.

„Tanulmányunk az első bizonyítéka, hogy vérünkben polimerszemcsék vannak, ez áttörést jelent. A kutatást ki kell terjesztenünk, növelnünk kell a minták és a kutatott polimerek számát. A további vizsgálatok már elkezdődtek” – mondta Dick Vethaak, az amszterdami Vrije Egyetem ökotoxikológusa.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy a részecskék terjednek a szervezeten belül és a szervekben is megtapadhatnak.

Egészségre gyakorolt hatásukat egyelőre nem ismerjük, de a kutatóak aggasztónak tartják a jelenséget, mivel a mikroműanyagok laboratóriumi körülmények között károsítják az emberi sejteket.

„A nagy kérdés, hogy mi történik az emberi szervezetben, a műanyagszemcsék bent maradnak-e. Bekerülnek az egyes szervekbe, átjutnak a vér-agy gáton? A koncentrációjuk elég magas ahhoz, hogy betegséget okozzanak? Sürgősen szükség van további kutatások finanszírozására, hogy válaszolni tudjunk” – magyarázta Vethaak.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában