Kis spoiler: három dohányos közül egy lakik Kínában.

A The Lancet című brit orvostudományi folyóiratban közzétett kutatás szerint

  • rekordot jelentő 1,1 milliárdra ugrott a dohányosok száma a világon,
  • a dohányzás majdnem nyolcmillió ember halálát okozta 2019-ben,
  • a dohányzók száma emelkedett, ahogy a világon egyre több fiatal szokott rá.

A 204 ország trendjeit elemző Global Burden of Disease (globális betegségteher-vizsgálat) elnevezésű kutatói konzorcium szerint a kormányoknak a fiatalok rászokását kellene megakadályoznia, mivel az új dohányosok 89%-a 25 éves kor alatt válik függővé, annál később nem valószínű.

Noha a világon a dohányzók aránya visszaszorulóban van az elmúlt három évtizedben, húsz országban nőtt a férfiak, 12 országban a nők körében. A világ dohányzóinak kétharmada Kínában, Indiában, Indonéziában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Bangladesben, Japánban, Törökországban, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken él.

Három dohányos közül egy lakik Kínában.

2019-ben a dohányzáshoz kapcsolódott 1,7 millió iszkémiás szívbetegség miatti, 1,6 millió COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség), 1,3 millió légcső-, hörgő- és tüdőrák, valamint majdnem egymillió stroke miatti halálozás.

A kutatás vezetője és az Institute for Health Metrics and Evaluation egészségügyi számításokat végző intézet munkatársa, Marissa Reitsma szerint ha biztosítanák a füstmentességet a húszas életévek közepéig, radikálisan csökkenne a dohányzók aránya a következő generációkban.

(Forrás: The Guardian, The Lancet, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Megvan az év színe, ami mindent meg fog határozni jövőre
Rengeteg fotód, videód, nagy fájlod van? Megtelik a géped? Itt a megoldás, ha állandóan tárhely gondokkal küzdesz!