Valahol öt munkanapot sem, nálunk viszont nem ez a helyzet.

A Picodi csapata megnézte mennyit kellene dolgozni itthon és külföldön a legújabb iPhoneért – konkrétan egy 128 GB-os iPhone 12 Próért, amihez Magyarországon a megjelenés napján 439 990 forintért lehetett hozzájutni.

Ezt az összeget vetették össze a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által megállapított, idei évre vonatkozó 395 900 forint bruttó (263.300 Ft nettó) havi átlagbérrel, így jött az ki, hogy

egy átlag magyarnak 35,1 napot kell dolgoznia egy iPhone 12 Próért

– vagyis pontosan ugyanannyit, mint tavaly egy 64 GB-os iPhone 11 Próért.

Mutatjuk, hogy alakul ez a világ többi részén:

Ahogy láthatod a keresetek alapján...

  • a legkevesebbet Svájcban és az Egyesült Államokban kell dolgoznod, előbbi esetében egy teljes hetet sem kell melóval töltened, már 4,4 munkanap után a kezedbe foghatod, míg az USA-ban 6,1 ledolgozott nappal szerezheted meg.
  • legtöbbet Indiában és Mexikóban kell dolgozni egy iPhone 12 Próért, átlagosan 54,4 napi bért kell félretenni a készülékért.

A Picodi a helyi Apple és hivatalos eladó helyeken nyilvánosan bejelentett iPhone 12 Pro árak alapján számolta ki a 2020-as iPhone Indexet. Az átlagfizetések az országok hivatalos statisztikai hivatalai oldalairól származnak, az iPhone árak pedig az adott országokban való közzétételének napjára érvényesek. A nettó bérek a helyi bérszámoló kalkulátorok segítsége alapján számolták ki. A havi fizetéseket elosztották 21-el – egy hónap átlagos munkanapjainak számával. Azokban az országokban, ahol a statisztikai hivatalok a heti béreket alkalmazzák, a fizetést 5-tel osztották el.

Eközben...

(Forràs, fotó: Picodi, nyitókép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Itt nézd meg Amyt, mert a Tinderen nem fogod látni