Finnországtól Dél-Afrikáig, Angliától Kínáig díjaztak megvalósult épületeket az Építészeti Világfesztiválon.

A világ minden tájáról prezentáltak építészek a lisszaboni Építészeti Világfesztivál (World Architecture Festival) második napján, ahol három fő kategória összesen több mint húsz alkategóriájában hirdettek győztest.

Most a Megvalósult épületek főkategória győzteseit mutatjuk be, a (még) csak tervben létező Jövő projektjei, illetve a Legjobb enteriőrök kategóriákat külön cikkben gyűjtjük össze.

A díjazott Megvalósult épületek

Egészség kategóriában a jó nevű 5468796 Architecture kanadai projektje győzött, ami a CLT (rétegelt fapanel) szerkezet innovatív megoldásaival és a természetes fény használatával érdemelte ki az első helyet.

Fotó: James Brittain Photography       

Hotel és szabadidő kategóriában a hollandiai ANNA stúdió ANNA Stay szállója nyert, ami „új távlatokat nyitott a természetbe való integrálódásban”. Dicséretben részesült a Valle San Nicolás klubház a Sordo Madaleno stúdiótól, illetve a DevaDhare-t étterem a Play Architecture-től.

Fotó: ANNA
Fotó: Rafael Gamo
Fotó: Bharath Ramamrutham, GRAF Media

Vegyeshasználatú épület kategóriában az ausztráliai 80 Collins épület nyert, ami „kiváló választ ad az adott városi kontextusra” és „sikeresen magába olvaszt többféle funkciót, emberléptékűvé téve egy középületet”. Dicséretben részesült a PLP Architecture One Bishopsgate Plaza épülete.

Fotó: Woods Bagot
Fotó: Julian Abrams

Villaépület kategóriában az OOPEAA Office for Peripheral Architecture finnországi Villa B háza nyert, mivel „zökkenőmentesen kapcsolja össze a hagyományos spanyol építészetet a modernista skandináv megközelítéssel”.

Fotó: Marc Goodwin

Felsőoktatás és kutatás kategóriában egy dél-afrikai projekt, az URBA Architects and Urban Designers tervezte Auditorium Building nyert, egy olyan épület, ami „felemelő mindazoknak, akik használják”.

Fotó: URBA Architects and Urban Designers

Transzport kategóriában a Weston Williamson + Partners lett a legjobb, a Paddington Station - Elizabeth Line megállóval. A zsűri a meglévő állomás gyönyörű kiterjesztését díjazta. Dicséretben részesült Växjö vasútállomása és városházája is (Sweco Architects).

Fotó: Morley von Sternberg
Fotó: Felix Gerlach

Szakrális épület kategóriában az új-zélandi St. Peter kápolna – egy „gyönyörűen megkomponált és szigorú projekt” nyert a Stevens Lawson Architects-től. Dicséretben részesült a Bath Abbey Footprint a Feilden Clegg Bradley Studiostól.

Fotó: Stevens Lawson Architects
Fotó: James Newton Photographs

Shopping kategóriában a kínai ganghui tiandi, a JZFZ Architectural Design terve győzött, mivel a zsűri szerint „olyan kiskereskedelmi élményt teremt, ami inkább a tájról szól”. Itt két projekt is dicséretben részesült: a Taikoo Li Qiantan az 5+designtól és a JINS Park a Yuko Nagayama and Associatestől.

Fotó: JZFZ Architectural Design
Fotó: 5+design
Fotó: Tomoyuki Kusunose

A WAF a világ legnagyobb, évente megrendezett építészeti fesztiválja, ahol az ünneplésnek, a tanulásnak és a kapcsolatépítésnek is jut hely.

(Forrás: WAF)

Ez is érdekelhet:

Bőven van mit nézni Katarban a focivébén kívül is

Doha néhány évtized alatt fejlődött álmos halászfaluból igazi világvárossá, de a high-tech toronyházak és a látványos középületek mellett szerencsére az Öreg Dohából is megmaradt valami.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában