Természetközeli fociélmény, és egész évben jól működő városközpont lesz Milánó új stadionja és a környéke. Az elsőre kicsit suta nevet pedig megszokjuk majd.

Bemutatta Milánó új stadionjának terveit a Stefano Boeri Architetti, amely a stadiont is magába foglaló városrésznyi fejlesztésen együtt dolgozott az ARUP irodával, Fabio Novembre belsőépítésszel és a Balich Wonder Studióval.

A tervezők nagyon odatették magukat, az International Forest Stadium (Nemzetközi Erdő Stadion) név viszont elég furcsán hangzik, bár marketingszempontból talán bejön: könnyen megjegyezhető, és utal Boeri korábbi híres munkájára, a szintén milánói Bosco Verticale lakóházra.

A stadion egy több mint 800 hektáros sport és szabadidő negyed központi eleme lesz, Európa egyik legnívósabb hasonló fejlesztése.

Fontos projektelem a Patroclus alagút áthelyezése, ami lehetővé tenné az új stadion felépítését egy 4,5 hektáros városi park közepén, kellő távolságra a lakóházaktól. Nyilvános és félnyilvános szolgáltatásokat is terveznek; irodák, szállodák, konferenciaközpont, kereskedelmi egységek épülnek majd, azért, hogy a most még hiányzó funkciókat is behúzzák a területre, illetve folyamatosan legyen élet, pörgés.

Természetesen a cserjeépítészet apostola a fociélményt is összekapcsolta a természet közelségével: a stadionon 5700 négyzetméternyi vízszintes zöldtető, 7000 négyzetméternyi zöld homlokzat, 3300 fa és 70 fajtából összesen 56 300 cserje lesz majd.

Az előzetes számítások szerint évente 162 tonna szén-dioxidot nyel majd el ez a városi erdő, megszűri a finom port, és nem hagyja érvényesülni a városi hősziget hatást nyáron.

Energetikailag önellátó lesz a terület, amiről napelemek gondoskodnak majd, valamint a gondosan megtervezett víz- és hulladékgazdálkodás.

A stadionban elkülönülnek a szurkolók, dolgozók, sportolók és VIP vendégek, mindegyük jól átgondolt, külön útvonalon közlekedik majd. Ugyanakkor lesznek direkt a helyi közösség számára tervezett funkciók is: kereskedelmi zónák, múzeum, edzőterem, bár, étterem. Az egyik leglátványosabb elem a magasba helyezett futópálya, illetve

a Fénytorony attól függően változtatja majd a színét, hogy a Milan vagy az Inter játszik épp meccset, ezzel is hangsúlyozva az „egy stadion, két csapat” elvet.

A környező park tiszteleg majd a jelenlegi, lebontásra ítélt legendás stadion előtt, magyarul készül egy emlékhely sztorikkal, legendákkal, emlékekkel. Mindez a természet közelebb hozásával, és a közfunkciók integrálásával könnyen lehet, hogy új landmark épületet ad majd Milánónak.

(Forrás: ArchDaily, látványtervek: Stefano Boeri Architetti)

Ez is érdekelhet:

Történelmi fordulóponthoz érkezett a Real Madrid

Máris bevételt termel a Real Madrid új stadionja, pedig csak decemberben tervezik átadni. Pérez elnök szerint ezzel fordulóponthoz érkezett a klub történelme.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

Reneszánsz nő a nap csaja

További cikkeink a témában