Hallottál arról a Johnny Deppről, aki bedrogozva és bepiálva rendszeresen bántalmazta ártatlan, angyali feleségét, Amber Heardöt? Ugye, hogy ugye! Na és arról a Johnny Deppről hallottál-e, akit ártatlan, angyali felesége a házastársi viták alkalmával a legnagyobb természetességgel ütött arcon, és egy alkalommal úgy vágott hozzá egy vodkás üveget, hogy a színész majdnem elveszítette az egyik ujját? Nem? Semmi?

Nem te vagy a hibás. 2016 májusában, amikor Heard kisasszony benyújtotta a válókeresetet és távoltartási végzést kért Johnny Depp ellen, a média attól volt hangos, hogy a szebb napokat látott színész rendszeresen verbális, lelki és fizikai erőszakot alkalmazott felesége ellen, amit az már képtelen volt elviselni, ezért a válás mellett döntött. Nemcsak azért harsogta ezt a sajtó, mert az olvasók imádnak a kiteregetett szennyesek között turkálni, de azért is, mert Heard – valószínűleg az ügyvédei tanácsára – ezzel kampányolta tele a világot.

A média pedig tokkal-vonóval bekajálta az egészet.

A népek persze hamar összekacsintottak az egyre jobban szétcsúszó Depp háta mögött. Naná, hogy bántotta ezt a tündéri, gyönge nőt, hát nézz már rájuk! A rögtönítélő bíróság egyik leghangosabb tagja a The Sun nevű angol bulvárlap volt, ami az egyik cikkében kerekperec odabiggyesztette a feleségverő jelzőt Johnny Depp neve mellé.

A színész természetesen pert indított becsületsértés miatt, de az a szó a köztudatban addigra már kitörölhetetlenül eggyé vált vele. Pedig a válás eleinte nem szólt másról, mint hogy a két fél egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett arra vonatkozóan, hogy most akkor valójában ki is vert kit, ha egyáltalán. Depp exe és lánya közben elmondta, hogy elképzelhetetlennek tartják, hogy a színész terrorban tartotta volna feleségét, amit amaz határozottan állított. Aztán jött az ocsmány válások legótvarabb közhelye, amikor az egyik fél zúzódásokról mutogat képeket, mire a másik elmondja, hogy azok csak oda lettek festve. Hiába jelentették ki az egyik családi balhéra kihívott rendőrök, hogy Heardön nem látszódott semmilyen sérülés, a színésznő mégis ragaszkodott hozzá, hogy márpedig aznap este a férje csúnyán ellátta a baját.

Az állítólagos, állítólagosan csak odasminkelt sérülés

A fentiek miatt így utólag képtelenség rekonstruálni, pontosan hogyan nézhetett ki egy veszekedés Deppéknél, de egy dolog biztos:

2016 augusztusában Johnny Depp 7 millió dollárt fizetett Amber Heardnek, plusz egymilliót perköltségekre, amiért cserébe az visszavonta a családon belüli erőszakra vonatkozó vádjait, a bíróság pedig kimondta a másfél éves házasság felbontását.

A felek kiadtak egy közleményt, melyben kijelentették, hogy a viszonyuk mindig is szenvedélyes volt, de a szereteten alapult. Közben a bulvármédia természetesen nem felejtette el felhívni arra a figyelmet, hogy Depp mégiscsak fizetett, vagyis tutira vaj van a füle mögött. Pedig a 8 millió dollár lehetett akár egy olyan kifizetés is, amivel a színész az ügyvédei tanácsára egy hosszú, kétes kimenetelű és fárasztó válóperből vásárolta ki magát.

Na de mindegy is! Heard lenyilatkozta, hogy az összeg jelentős részét jótékony célra fogja fordítani, Depp továbbra is küszködött egyre hanyatló karrierjével, ahogy egy rendes feleségverőhöz illik, szóval a vihar elülni látszott, a kedélyek pedig lassan lenyugodtak.

Aztán Heard decemberben írt egy cikket a Washington Postba, amiben a családon belüli erőszak áldozatának nevezte magát, és Deppnek erre csúnyán eldurrant az agya. Valószínűleg úgy lehetett vele, hogy ha már úgyis be volt neki tervezve a bíróságra mászkálás, akkor fogjon egy kicsit vastagabban a ceruza, és az exe nyakába akasztott egy 50 millió dolláros becsületsértési pert.

Akik korábban azért szurkoltak, hogy a feleségverő Depp fekve rohadjon el valamelyik híd alatt, ismét elővehették a képeket a széthulló színész mellett mosolygó tündéri Amberről, és újra feltehették a költői kérdést, hogy ugye mennyire nyilvánvaló, ki itt az áldozat!

Fiatal(ok), szép(ek)

És ezzel el is érkeztünk ahhoz a momentumhoz, ami egy kicsit bezavar az angyali feleségét püfölő levitézlett Johnny Depp imidzsébe. A Daily Mail ugyanis január végén olyan hangfelvételek birtokába jutott, melyek bizonyítják, hogy Amber a válás alatti terápiás beszélgetések során nemcsak azt ismerte el, hogy megütötte Deppet, melyet követően exférje inkább elmenekült otthonról, de még gúnyt is űzött belőle, azt bizonygatva, hogy úgysem fog hinni neki senki, ha azzal áll elő, hogy valójában ő az áldozat.

Ez hangzik el az exfeleség szájából:

Gyerünk Johnny, mondd csak el a világnak! Én, Johnny Depp, egy férfi, én is házassági erőszak áldozata vagyok… Aztán majd csak figyelj, hány ember fog hinni neked vagy hányan fognak melléd állni! Nagyobb vagy és erősebb. Én egy 52 kilós nő vagyok. Tényleg fel fogsz állni, és azt mondod majd, hogy „ő kezdte”? Komolyan?

A beszélgetések alapján egy olyan abuzív kapcsolat képe rajzolódik ki, melyben mindkét fél legalább annyira bűnös, mint amennyire áldozat. Amber azonban okos nő, tudja, hogyan működik a média, hogyan gondolkodnak az emberek a kapcsolati erőszakról, és ezt kíméletlenül fel is használta a válás során, ezzel 7 millió dollárt kicsikarva a házasságból szabadulni igyekvő exférjétől, a feleségverőtől, aki felett addigra már ítéletet mondott a közvélemény.

A párkapcsolati erőszakról szóló statisztikák szerint az ilyen típusú bűncselekmények elszenvedői 70 százalékban nők, de azért a tisztánlátás kedvéért ne felejtsük el megjegyezni, hogy a cselekmény jellegénél fogva ezekben az ügyekben óriási a látencia, a férfi áldozatok tekintetében pedig még annál is nagyobb.

Johnny Depp esete tökéletesen példázza, miért érezheti magát egy bántalmazott férfi még egy bántalmazott nőnél is nagyobb csapdában.

A kapcsolati erőszakot elszenvedő férfiakra ugyanis valamiért senki nem kíváncsi. Még szép, hiszen ha egy férfi üt meg egy nőt, az thrillerbe, ha egy nő üt meg egy férfit, az viszont vígjátékba kívánkozik. Olyan emberek ők, akiket egyik nem képviselői sem vesznek igazából férfiszámba, és akiket még a nemek közötti egyenlőségért robogó #MeToo-vonatra sem engednének fel.

Statisztikai adatként el lehet őket dugni az éves jelentésekben, de világnapot inkább már nem adunk nekik.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában