7 napközbeni szokás, amitől aztán nem alszol éjszaka
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ha valaki jót akar aludni, tök egyértelmű, hogy kell hozzá egy kényelmes ágy, egy sötét szoba és lehetőleg csend. Ám szakértők szerint az is erős hatással lehet az éjszakánkra, hogy miket csinálunk napközben.

Szóval, ha gondjaid vannak az elalvással, akkor gondold végig a napjaidat, hogy nem követed-e el véletlenül ezeket a hibákat:

1. Reggel benyomod a szundit. Igen, már a kora reggeli szokásaid is meghatározhatják az estédet. Azzal pedig, hogy aktiválod a szundi üzemmódot, nem teszel mást, mint elkezdesz még egy alvási ciklust, amit azonban nem tudsz befejezni 10 perc alatt. Ez az egész napodra rányomhatja a bélyegét és még a következő alvásodra is.

2. Elkerülted a napfényt. Állítólag a legjobb dolog, amit reggel tehetsz az esti alvásod érdekében az, ha kimész a napra vagy legalább mesterséges fénnyel megvilágítod a szobát. Ez segít felébredni és aztán majd este könnyebben elaludni is.

3. Túl sokat nyomkodod a telefonod. Azt már sok tanulmány kimutatta, hogy elalvás előtt kifejezetten kártékony a képernyők bámulása, ám elvileg napközben sem kellene túl sok időt tölteni vele. Minél több időt töltesz a telefonnal, annál kevesebb pihentető alvásra számíthatsz éjjel.

4. Sok cukros löttyöt iszol. Egy új tanulmány kimutatta, amit egyébként józan ésszel is ki lehet következtetni. A sok cukros, koffeines pia bizony megakadályozza, hogy jót aludj éjszaka.

5. Dohányzol. Nyugodtan a megromlott alvásminőséget is hozzá lehet csapni a dohányzás számos, egészséget károsító hatása mellé, hiszen a nikotin a belső órádra is negatív hatással van.

6. Túl sokat punnyadsz. A mozgás nem csak arra jó, hogy kordában tartsd a súlyod, növeld az izmaid hatékonyságát és megelőzd a betegségeket, hanem bizony arra is, hogy megkönnyítse az elalvást. A rendszeres testedzés a szakértők szerint nagy mértékben járul hozzá a minőségi alváshoz.

7. Az ágyadban reggelizel és dolgozol. Bármilyen kicsi is a lakásod, az ágyad nem az étkezőasztalod és pláne nem az irodád. Akkor fogsz igazán könnyen elaludni és jó mélyen szunyálni, ha az ágyadat megőrzöd arra, amire való: alvásra. Ezáltal az agyad is egyből tudni fogja, hogy mikor van itt a kikapcsolás ideje.

(via)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.