Egy svéd, német, francia, észt és svájci tudósok által végzett kutatás azt kívánta pontosan meghatározni, hogyan változtak Európa természetes erdei az elmúlt 11 ezer évben.

Több mint ezer helyszínről vett pollenminták elemzéséből következtettek arra a Plymouth Egyetem kutatói, hogy

egykor Közép- és Észak-Európa több mint kétharmadát fák borították, és az elmúlt 6 ezer évben Európa erdeinek több mint a fele eltűnt az elmúlt a mezőgazdasági területek iránti megnövekedett igény és a fa tüzelőanyagként való hasznosítása miatt.

Ugyanakkor a trend elkezdett visszafordulni az új típusú tüzelőanyagok és építkezési technikák felfedezésének, illetve az ökológiai, erdőgazdálkodási kezdeményezéseknek és projekteknek köszönhetően.

„Nyolcezer évvel ezelőtt egy mókus fáról fára ugrálva eljuthatott volna Lisszabonból Moszkvába anélkül, hogy érintette volna a földet. Bár az erdők eltűnését negatívnak tarthatják, de ennek a veszteségnek köszönhetünk néhány értékes életteret is, mivel az erdők teret engedtek például a legelőknek és sztyeppeknek”

– fejtették ki a kutatók. Továbbá kihangsúlyozták: ezek az adatok nagy valószínűséggel felhasználhatók annak megértésében, hogyan befolyásolhatják a természetes környezet változásait a jövő erdőgazdálkodási kezdeményezései.

És ha már erdők:

Iszonyatos helyre bukkant egy fotós egy német erdőben

Puppenwald. Nem akarnál ott táborozni.

(forrás: Plymouth University, BBC, MTI)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában