Franciaország eddig adta, most veszi az áramot, ezzel Svédország lett Európa legnagyobb áramexportőre.

2022 első félévében Franciaországot megelőzve Svédország lett Európa legnagyobb nettó energiaexportőre. Az előzéshez legalább annyira kellett a franciák visszaesése, mint a svédek erősödése: Franciaország nukleáris flottája gondokkal küszködik, ami miatt az idén fele annyi áramot exportált, mint a tavalyi első félévben.

Svédországban is jórészt nukleáris erőművekben állítják elő az áramot, de egyre több a szélerőmű, és folyamatosan nő a vízi és bioüzemanyagból származó energia mennyisége is.

Svédország idén eddig 16 terawattóra áramot exportált, főleg Finnországba és Dániába – derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség adataiból.

Közben Franciaország exportőrből importőr lett, így a svédek mögött jelenleg Németország a második legnagyobb nettó exportőr 15,4 TWh-val, lényegében megduplázta a tavalyi energiatermelését, éppen a Franciaországból érkező importigényre reagálva.

A franciáknak nagyon fontos lenne növelni az áramtermelést, ezért a francia atomenergia-szabályozó hatóság átmenetileg engedélyezte öt erőműnek, hogy forró vizet engedjen a folyókba – miközben az ország a nyár negyedik hőhullámával és energiaválsággal küzd.

(Forrás: Euraktiv, nyitókép: szélerőmű a svéd partokon, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Hamarosan szélenergiával is fűthetnek a bécsiek

Szimbolikus, hogy egy szemétégető mellett építik a zöldáram-átalakító berendezést.

Hónapokig tárolja az energiát a világ első homokakkumulátora

Nap- és szélerőművekben megtermelt árammal fűtik fel, majd egész télen ellátja hővel egy finn kisváros néhány házát a homokakkumulátor. Mégsem ez lesz a jövő technológiája.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában