Nem állunk jól a felmelegedés elleni harcban.

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) közzétett európai klímajelentéséből az a szomorú dolog derült ki, hogy

a feljegyzések kezdete óta a 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában

Bár tavaly nyáron kevesebb volt a hőhullám, mint a korábbi években, összességében azonban nőtt az átlaghőmérséklet. Az ősz és a tél soha nem volt melegebb, mint 2020-ban, sőt a téli átlaghőmérséklet 1,4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot és 3,4 Celsius fokkal az 1981 és 2010 között harminc év átlagát – különösen magas volt hőmérséklet Északkelet-Európában.

A jelentés szerint 2020 globálisan is a három legmelegebb év egyike volt,

és különösen aggasztó a hőmérséklet emelkedése Szibéria sarkvidéki térségében, ahol átlagban 4,3, helyenként 6 fokkal melegebb volt a szokásosnál.

Az elmúlt 5 év globális átlaghőmérséklete 1,2 fokkal haladta meg az 1850 és 1900 közötti, az iparosodás előtti átlagot. Az Északi-sarkvidék eddigi második legmelegebb évét tapasztalta meg az 1981-2020-as átlagot 2,2 Celsius-fokkal meghaladó értékkel.

Az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációja sem volt még olyan magas a műholdas mérések 2003-as kezdete óta, mint 2020-ban

– bár egyes gázok esetében eltérő volt a növekedés: míg a szén-dioxid-koncentráció a legutóbbinál kisebb mértékben emelkedett – legalábbis részben vélhetően a koronavírus-járvány miatt –, metánkoncentráció gyorsuló ütemben nőtt.

(Forrás: Copernicus EU, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Hány új-zélandi modellt ismersz? Egyet most megismerhetsz!