Mintha a Vásárcsarnok elnyelte volna a Holdat – körülbelül így nézne ki, ha Las Vegas új csodája, a híres Sphere Budapesten lenne.

Hogy nézne ki a világ legnagyobb légi járműve vagy gömb alakú épülete Budapesten? A National Geographic futurisztikus grafikákon mutatja meg, milyen lenne, ha a Föld különféle pontjain lévő rekordépítmények egyszer csak megjelennének nálunk.

Óriás LED-gömb a Fővám téren

Mintha a Hold állna bele a városba, úgy nézne ki, ha a világ legnagyobb gömb alakú épülete a Fővám térre kerülne. A Las Vegasban található Sphere homlokzatát egy 54 000 m²-es képernyő borítja és olyan fényes, hogy még az űrből is látható. Mivel bármit ki lehet rá vetíteni, nem csoda, hogy eljátszotta már a Hold szerepét is.

Gigantikus híd a belvárosban

Ha a Msikaba folyó felett jelenleg épülő, 600 méter hosszú hidat Budapest belvárosában, és az eredeti 200 méteres magasságában akarnánk elhelyezni, két Gellért-hegyet is összeköthetnénk a Duna felett. A híd pilonjai ráadásul olyan magasak lennének, mint egy 40 emeletes épület.

Léghajó a Duna felett

Már javában folyik a világ legnagyobb légi járműve, a Pathfinder 1 léghajó építése. Azért, hogy mi is el tudjuk képzelni, mekkora is lesz ez a 122 méteres, négy kék bálna hosszának megfelelő léghajó, a NatGeo odamontázsolta Lánchíd fölé.

Alagút a város körül

Mekkora területet ölelne körbe Budapesten a jelenleg az Alpok alatt épülő, 55 km-es Brenner-bázisalagút? Keresztben simán átérné a várost, és még négyzet alakban is jókora részt fedne le belőle. Ha Magyarországon közúti akadályok nélkül, föld alatti vasútvonalon tehetnénk meg egy ekkora utat, Budapesttől Oroszlányig akár alig 15 perc alatt eljuthatnánk.

Hamarosan pedig, a NatGeo új, Megépíteni a lehetetlent című sorozatával azt is megnézhetjük, hogyan készülnek ezek a mérnöki csodának számító épületek – értelemszerűen a valós helyükön, Las Vegasban, Afrikában, Kaliforniában vagy az Alpokban. A Megépíteni a lehetetlent című sorozatot október 12-től láthatod, minden csütörtök este 21 órakor.

Ha bővebben is érdekelnek a világ leginnovatívabb megaprojektjei, és az is, milyen róluk forgatni, akkor itt találsz több infót:

Így készülnek a megaprojektek, amiket a lehetetlennel határos megépíteni

A mérnöki tudás és a technológia határait kiszélesítő épületekről forgatni olyan, mint egy sportközvetítés. Daniel Ashville, a NatGeón induló Megépíteni a lehetetlent sorozat műsorvezetője elmondja, miért, és azt is, hogy volt-e olyan építkezés, ahol félt.

(Forrás: NatGeo, a fotókat Szalay Sándor készítette)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kiszámolták, hogy eddig mekkora kárt okozott a Földnek az orosz-ukrán háború

Félreértik egymást a pályakezdők és a munkáltatók, a fiataloknak nem a pénz a legfontosabb

Jön a hőség, Alina már hozzávetkőzött

További cikkeink a témában