A mai napig rácsodálkozunk, hogy a '90-es években is születtek gyerekek, erre itt egy 22 éves srác, Boyan Slat, aki épp olyan gigantikus ötletet valósít meg, amiről a legtöbben csak egész életükben álmodoznak. Kb. 10 év alatt megtisztíthatja találmányával a csendes-óceáni szemétsziget felét.

Az Ocean Cleanup egy zseniális szerkezet, ami az óceán áramlására alapoz. De előbb vissza a probléma forrásához.
Évente úgy 8 millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánba. Ezek szemétszigetekké állnak össze, és az 5 fő tengeráramlat mentén, de elsősorban a csendes-óceáni szemétszigetben csoportosulnak.

A legnagyobb koponyák is mindig azt mondják: ha 1 millió dollárt akarsz keresni, oldj meg egy 100 millió dolláros problémát. Hogy Boyan Slat motivációja is valami hasonló lenne, azt nem tudjuk, de az Ocean Cleanup ötlete, úgy tűnik, révbe ér.

A 2016-os Szöuli Digitális Fórumom mutatták be a szerkezetet, amivel passzívan tisztítanák meg az óceánokat a szeméttől.

Az első szemétgyűjtő állomást Japán és Dél-Korea között, Tsushima partjainál helyezik el, ahol brutális mennyiségű szemét halmozódik fel évente.

Boyan szerkezetében a legnagyobb előnye, hogy amit megtisztítani úgy 79 ezer évbe telne, azt az Ocean Cleanup 10 év alatt teljesíti.

Hogy működik?

A tengerfenékhez rögzített úszófalak V-alakú tömböt alkotnak. Ez felfogja az áramlatokkal érkező műanyagot, és egy szűrőben fennakadnak a felszín alatt sodródó műanyagdarabok is. A begyűjtött műanyagot a partra szállításig tárolni tudják, így nem áramlik vissza a vízbe. Ezzel egyidőben a halak és más élőlények elvileg nem tudnak fennakadni a hálóban.

Ha a terv sikerül, nincs megállás: öt éven belül egy 100 km hosszú falat akarnak húzni Hawaii és Kalifornia között, hogy a csendes-óceáni szemétsziget felét is összegyűjtsék 10 év alatt. A végső cél pedig, hogy idővel az évente termelődött szemétmennyiség nagy részét azonnal kiszűrjék.

A terv és a szerkezet is óriási, és az élő bizonyíték arra, hogy az embernek van választása: a saját problémáit igyekszik megoldani nap mint nap, vagy a környezetét próbálja jobbá, élhetőbbé tenni.

(via The Ocean Cleanup)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Élvezd az életet! – mondja ez a lány

További cikkeink a témában