Az amerikai népesség híres arról, hogy akad néhány szörnyű szokása. A rossz példa azonban sokszor ragadós, és nagyon úgy tűnik, hogy az alábbiak lassan az egész világon elterjednek.

Mivel mára a bolygónk egyetlen globális faluvá zsugorodott, az amerikai trendek megállíthatatlanul képesek terjedni. Ezeknek pedig nagyon nem kellene...

Gyors kaják a minőségi élelmiszerek helyett

Amerikában fogyasztják a legtöbb egészségtelen ételt, a gyorséttermek 50 millió embert szolgálnak ki naponta. Tízből nyolc amerikai havonta legalább egyszer ilyen helyen eszik. Sajnos azonban Európa is egyre inkább felzárkózik ezen a téren, Franciaországban például már 2013-ban az éttermi eladások több mint fele gyorséttermekből származott, de Anglia, Németország és Európán kívül Kanada, Japán és Dél-Korea is egyre inkább áldozatául esik ennek a hullámnak.

Az ebédszünet kihagyása

Az amerikai alkalmazottak híresek arról, hogy egész nap oda vannak láncolva az íróasztalukhoz. Ezt pedig a statisztikák is alátámasztják, hiszen a dolgozók 62 százaléka az ebédjét is ott fogyasztja el. Érdekesség, hogy Franciaországban 1975-ben az átlagos ebédszünet még 80 perc volt, 2011-ben pedig már csak 22 perc jutott erre. Mivel a legtöbb munkahelyen nálunk is elég rövidre szabják az ebédszünetet, így nem csoda, hogy sokan már ki sem mozdulnak az irodából.

Black Friday őrület

Ez korábban tipikusan amerikai dolognak számított, mára viszont egészen globálissá vált. Kanada, Norvégia, Németország, Franciaország, Mexikó, Ausztrália, Románia mind-mind elkezdte másolni a fekete pénteket. És persze mi magunk is. Már szinte mindenütt óriási akciókat hirdetnek ilyenkor a kereskedők, az persze más kérdés, hogy ennek legalább a fele jó nagy átverés.

Brutális túlórázások

Az amerikai filmekben, sorozatokban sokszor megfigyelhető, hogy az irodai alkalmazottaknak akár egészen estig bent kell maradniuk a munkahelyükön. Egy 2014-es felmérés szerint egy átlagos amerikai alkalmazott 47 órát dolgozik hetente, míg Németországban és Svédországban ez a szám inkább a 35 órához közelít. Az amerikai trend viszont egyre inkább átkúszik hozzánk is, az Egyesült Királyságban már több mint 42 óra az átlag, és valószínűleg te is tapasztaltad már, mekkora szívás állandóan túlórázni.

Közösségi média függőség

Az összes nagy közösségi platform Amerikából indult világhódító útjára, a Facebook, az Instagram, a Snapchat és a Twitter is. Ennek ellenére már az egész világ függővé vált tőlük, a használatukat tekintve már sok ország le is körözte az Egyesült Államokat. A legutóbbi adatok szerint a Fülöp-szigeteken, Brazíliában, Mexikóban, Argentínában, Malajziában és az Egyesült Arab Emírségeken belül használják a legintenzívebben ezeket a csatornákat.

Egész napos tévénézés

Egy 2015-ös felmérés szerint az amerikaiak nézik a legtöbbet a tévét, egészen pontosan 4 óra 42 percet naponta átlagosan. Ausztrália, Olaszország és Lengyelország is képes azonban megközelíteni ezt a számot, hiszen ezekben az országokban is 4 óra felett van az átlag. Ami pedig a Netflixet illeti, Kanadában már jobban rákattantak, mint az USA-ban.

(via)

És ezt olvastad már?
Kézcsók a gépmesternek! Feliratok a hetvenes-nyolcvanas évekből