Tíz másodperc alatt azonosítja a rákos szövetet egy toll formájú kézi műszer, amelyet a Texasi Egyetem tudósai fejlesztettek ki. A kutatók szerint a műszer gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá teheti a daganat eltávolítását.

Azt remélik, használatával elkerülhető, hogy a beteg szövet maradványai a szervezetben maradjanak. A tesztek szerint a toll az esetek 96 százalékában pontosan diagnosztizált. A MasSpec Pen nevű eszköz a rákos sejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik:

szaporodási és növekedési ütemük miatt kémiájuk ugyanis nagyon eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől.

A MasSpec Pen

A tollat a rákgyanús területhez érintik, ott apró vízcseppet bocsát ki. Az élő sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja, hogy analizálják. A tollat ezután egy tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni minden másodpercben. Az eredmény – a „kémiai ujjlenyomat” – alapján az orvosok eldönthetik, egészséges vagy rákos szövetet vizsgálnak.

A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat, ugyanakkor azt tervezik, hogy a tesztek folytatásával tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

És ezt olvastad már?


(forrás: The Verge, MTI, BBC)

És ezt olvastad már?
Luluról képtelenség nem kihívó fotókat készíteni