A Washington State University kutatói kifejlesztettek egy olyan hordozható szenzort, amely képes azonosítani egy olyan biológiai indikátort a szervezetünkben, amely egyes rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható. A Lei Li vezette kutatócsoport a Biosensors and Bioelectrics című tudományos folyóiratban közölte a tanulmányát.

Persze egy okostelefonra is szükségünk lesz, egy használható kamerával megáldva, ugyanis ezen keresztül vizsgálja meg a spektrométer a vér- és szövetmintákat – egyszerre akár többet is –, és ami a lényeg:

Így működik

Az IL-6 fehérjét az emberi szervezet termeli valószínűleg egyfajta figyelmeztető jelzésként, de azért azt érdemes tisztázni, hogy

Főleg, mert a depresszióval és a hangulatingadozással is összefüggésbe hozható, így korántsem jelenthető ki az, hogy valaki csupán azért rákos, mert megemelkedett az interleukin-6 szintje.

Remélhetőleg mihamarabb a piacra dobják

Persze itt a szervezetben található IL-6 mennyiségén van a hangsúly. Mert azoknak a pácienseknek a véréből, akik előrehaladott állapotú, áttétes rákban szenvednek, már egyértelműen kimutatható a (nagyon) magas IL-6 szint. Tehát összességében fontos kihangsúlyozni, hogy bár

iránymutatásnak mindenképpen jó, főleg a megelőzés miatt. Remélhetőleg a kütyüt mihamarabb piacra dobják, és így sokkal nagyobb arányban sikerül majd a rákos megbetegedéseket felismerni, beazonosítani a korai fázisban, amikor még kordában tartható, vagy akár gyógyítható.

(forrás: Extreme Tech, Science Alert, Washington State University, Science Direct)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon